algorytm.org

Ostatni post



Baza Wiedzy
wersja offline serwisu przeznaczona na urządzenia z systemem Android
Darowizny
darowiznaWspomóż rozwój serwisu
Nagłówki RSS
Artykuły
Implementacje
Komentarze
Forum
Bookmarki






Sonda
Implementacji w jakim języku programowania poszukujesz?

Forum www.algorytm.org
Witaj Gość   
[Zarejestruj się]  
[Zaloguj się]
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
Temat :wskaźniki FX.. 31-07-2012 21:43:38 
LOGIC1976
Dołączony: 31-07-2012 21:30:27
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : wskaźniki FX

Witam Jestem tutaj nowy i szczerze mówiąc nie specjalnie chyba wiem o czym pisze bo temat jest dla mnie obcy jednak postaram sie naświetlić swój problem. W analizie technicznej rynków znajduje sie coś takiego jak wskaźnik zmienności nazywany skrótem ATR zamieszczam kod tego wskaźnika poniżej okres:=Input("okres",1,100,10); TR:=Max( Max(H-L,H-Ref(C,-1)) ,Abs(L-Ref(C,-1))); ATRpkt:=Wilders(TR,okres); ATRpkt Prosze mi powiedzieć czy wskaźnik ten można zapisac w formie algorytmu i czy powyższy kod jest algorytmem Kolejna sprawa chciałbym taki wskaźnik zapisać w formacie java (nie wiem czy tutaj uzyskam taką pomoc ale zapytać warto) ale w taki sposób sposób żeby po przecieciu przez ten wskaźnik poziomu 0,0001 można by było uzyskać na nim coś w rodzaju sygnału w raz z poziomem sredniej ruchomej którą umieszcza sie na wykresie pary. Prosze o pytania jeżeli czegoś tutaj brakuje bo jak napisałem nie znam sie na tym (algorytmy) a chciałbym coś sie dowiedzieć - mile widziane książki w temacie algorytmów
Logowano IP
Temat :Schemat Blokowy- iloczyn niezerowych elementow w tablicy.. 04-07-2012 12:34:39 
Czerep

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Schemat Blokowy- iloczyn niezerowych elementow w tablicy

Witam, jak w temacie, czy mógłby mi ktoś pomóc w narysowaniu owego algorytmu??
Logowano IP
Temat :Odp:Oakley sunglasses.. 16-06-2012 11:43:21 
Gość

Gość
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Pozycja punktu względem linii.

Ale czy ten wzór będzie prawidłowy gdy linia nie jest pozioma a np ukośna ?
Logowano IP
Temat :Odp:Wektoryzacja.. 16-06-2012 10:37:45 
ATMEL
Dołączony: 16-06-2012 10:34:43
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Wektoryzacja

Polecam gotowy program POTRACE do zaimplementowania we własnym programie. http://potrace.sourceforge.net/
Logowano IP
Temat :Odp:Pozycja punktu względem linii... 16-06-2012 10:32:52 
ATMEL

Gość
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Pozycja punktu względem linii.

Bardzo prosta sprawa. Wystarczy wyznaczyć funkcję przechodzącą przez dwa punkty (początku i końca odcinka), a następnie podstawiając do uzyskanego wzoru współrzędną x punktu, sprawdzić czy wyliczona wartość jest większa, mniejsza lub równa współrzędnej y punktu. Na tej podstawie można określić gdzie leży punkt. Oczywiście pasowałoby dodać warunek czy punkt znajduje się w obszarze odcinka tzn. nie "wychodzi" poza jego współrzędne, ale to już zależy od zastosowania. Podaję wzór: y = (Lky - Lpy) / (Lkx - Lpx) * Px + (Lkx * Lpy - Lky * Lpx) / (Lkx - Lpx) y < Py Nad odcnikiem y = Py Na odcniku y > Py Pod odcnikiem gdzie: (Lpx, Lpy) - współrzędne początku odcinka (Lkx, Lky) - współrzędne końca odcinka (Px, Py) - współrzędne punktu y - zmienna pomocnicza
Logowano IP
Temat :[Problem] Informatyka - Algorytmy. Parę zadań... 07-06-2012 18:54:12 
Rafi66
Dołączony: 07-06-2012 18:51:01
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : [Problem] Informatyka - Algorytmy. Parę zadań.

J.w Potrzebuje pomocy z paroma zadaniami z algorytmów z poziomu 3 gim. ;D Oczywiście za pomoc WIELKIE DZIĘKUJĘ. Te 7 zadań możecie mi napisać w odpowiedzi pod tym postem, albo w programie tekstowym (notatnik, Word, OpenOffice) [b]1[/b]. Napisz algorytm obsługi dowolnego urządzenia w domu. [b]2.[/b] Dokończ opracowanie algorytmu w postaci czynności, realizując wysyłani listu elektronicznego do kolegi. (Zakładamy, że robisz to przy użyciu portalu internetowego, na którym masz konto i znasz jego e-mail) [b]3.[/b] Wyjaśnij, co może oznaczać, że algorytm nie może być zależny od wykonawcy. [b]4.[/b] Wyjaśnij, co oznaczają poszczególne skrzynki algorytmiczne, podpisz przy numerkach, co zwykle się na nich piszę [img]http://zapodaj.net/images/6ffa62b84137a.jpg[/img] [b]5.[/b] Chcesz w Excelu obliczyć realny koszt (z podatkiem) zakupu zestawu komputerowego. Sprzedawca podaje Ci ceny poszczególnych elementów bez podatku VAT. Opisz to zdanie w postaci listy kroków, [b]6.[/b] Wyjaśnij, na czym polega poszukiwanie elementu w uporządkowanym zbiorze. [b]7.[/b] Jaką sytuację przedstawia poniższy algorytm? Objaśnij go. [img]http://zapodaj.net/images/e0965147d7159.jpg[/img] Przepraszam za obrazki, ale robiłem w paint'cie na szybkiego. A te 3 zadania trzeba zrobić w programie Eli (jak ktoś ma 32-bit, bo na 64 nie działa program), albo opisać jak mam sam to zrobić, albo można zrobić w paint'cie lub innym programie graficznym rysunek z tych klocków. Jakby ktoś nie miał programu to tutaj macie link [code]https://rapidshare.com/#!download|100p11|66440880|Eli_2.0_MultiPlus_by_mat15.rar|15285|R~81C61B7718A75A4B57E51B6C5CE6FF32|0|0[/code] [b]1.[/b] Utwórz projekt o nazwie pole. Dana jest przekątna kwadratu. Jeśli przekątna ta będzie dodatnia ma nastąpić obliczenie pola kwadratu według wzoru P=d*d/2 i wyprowadzenie wyniku, w przeciwnym wypadku ma się wyświetlić komunikat: "Podałeś niewłaściwą przekątną" oraz wyświetlić tą przekątną. [b]2.[/b] Utwórz projekt o nazwie liczby, który po wprowadzeniu jednej dowolnej liczby większej od zera wyświetli następne trzy większe od siebie o 1 np. po podaniu 3 wyświetli 4, 5, 6. [b]3.[/b] Utwórz projekt o nazwie obliczam. Danę są dwie liczby (Zakładami, że są to zawsze liczby dodatnie i różne więc nie trzeba na to warunku). Dla liczby większej algorytm ma obliczyć objętość sześcianu o krawędzi długości równej tej liczbie, a dla liczy mniejszej ma obliczyć pole kwadratu o boku długości równej tej liczbie. ps. Od razu dla hejterów mówię, że sam sobie nie poradzę, bo nie byłem na 3 z 5 lekcji i to tych gdzie były podstawy w tym zacnym programie, a Pani mi nie pomoże - niestety taki typ, albo raczej typiara.
Logowano IP
Temat :[Problem] Informatyka - Algorytmy. Parę zadań... 07-06-2012 18:50:11 
Rafi66

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : [Problem] Informatyka - Algorytmy. Parę zadań.

J.w Potrzebuje pomocy z paroma zadaniami z algorytmów z poziomu 3 gim. ;D Oczywiście za pomoc WIELKIE DZIĘKUJĘ. Te 7 zadań możecie mi napisać w odpowiedzi pod tym postem, albo w programie tekstowym (notatnik, Word, OpenOffice) [b]1[/b]. Napisz algorytm obsługi dowolnego urządzenia w domu. [b]2.[/b] Dokończ opracowanie algorytmu w postaci czynności, realizując wysyłani listu elektronicznego do kolegi. (Zakładamy, że robisz to przy użyciu portalu internetowego, na którym masz konto i znasz jego e-mail) [b]3.[/b] Wyjaśnij, co może oznaczać, że algorytm nie może być zależny od wykonawcy. [b]4.[/b] Wyjaśnij, co oznaczają poszczególne skrzynki algorytmiczne, podpisz przy numerkach, co zwykle się na nich piszę [img]http://zapodaj.net/images/6ffa62b84137a.jpg[/img] [b]5.[/b] Chcesz w Excelu obliczyć realny koszt (z podatkiem) zakupu zestawu komputerowego. Sprzedawca podaje Ci ceny poszczególnych elementów bez podatku VAT. Opisz to zdanie w postaci listy kroków, [b]6.[/b] Wyjaśnij, na czym polega poszukiwanie elementu w uporządkowanym zbiorze. [b]7.[/b] Jaką sytuację przedstawia poniższy algorytm? Objaśnij go. [img]http://zapodaj.net/images/e0965147d7159.jpg[/img] Przepraszam za obrazki, ale robiłem w paint'cie na szybkiego. A te 3 zadania trzeba zrobić w programie Eli (jak ktoś ma 32-bit, bo na 64 nie działa program), albo opisać jak mam sam to zrobić, albo można zrobić w paint'cie lub innym programie graficznym rysunek z tych klocków. Jakby ktoś nie miał programu to tutaj macie link [code]https://rapidshare.com/#!download|100p11|66440880|Eli_2.0_MultiPlus_by_mat15.rar|15285|R~81C61B7718A75A4B57E51B6C5CE6FF32|0|0[/code] [b]1.[/b] Utwórz projekt o nazwie pole. Dana jest przekątna kwadratu. Jeśli przekątna ta będzie dodatnia ma nastąpić obliczenie pola kwadratu według wzoru P=d*d/2 i wyprowadzenie wyniku, w przeciwnym wypadku ma się wyświetlić komunikat: "Podałeś niewłaściwą przekątną" oraz wyświetlić tą przekątną. [b]2.[/b] Utwórz projekt o nazwie liczby, który po wprowadzeniu jednej dowolnej liczby większej od zera wyświetli następne trzy większe od siebie o 1 np. po podaniu 3 wyświetli 4, 5, 6. [b]3.[/b] Utwórz projekt o nazwie obliczam. Danę są dwie liczby (Zakładami, że są to zawsze liczby dodatnie i różne więc nie trzeba na to warunku). Dla liczby większej algorytm ma obliczyć objętość sześcianu o krawędzi długości równej tej liczbie, a dla liczy mniejszej ma obliczyć pole kwadratu o boku długości równej tej liczbie. ps. Od razu dla hejterów mówię, że sam sobie nie poradzę, bo nie byłem na 3 z 5 lekcji i to tych gdzie były podstawy w tym zacnym programie, a Pani mi nie pomoże - niestety taki typ, albo raczej typiara.
Logowano IP
Temat :Pozycja punktu względem linii... 07-06-2012 16:16:30 
mcaffey
Dołączony: 07-06-2012 16:09:17
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Pozycja punktu względem linii.

Witam. Poszukuję algorytmu który określi pozycję podanego punktu, względem podanej linii. Czyli, że znamy współrzędne x i y punktu i współrzędne x i y początku i końca linii i chcemy wiedzieć, czy punkt znajduje się nad czy pod linią (zakładamy, że nie leży na niej). Czy jest gotowy algorytm dla takiego zadania, czy muszę pokombinować samodzielnie ? Z góry dziękuję za pomoc :)
Logowano IP
Temat :Program do zamiany liczb zapisanych słownie do postaci liczbowej(cyfr.. 22-05-2012 14:44:45 
Kendzior007
Dołączony: 21-05-2012 19:21:14
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : Program do zamiany liczb zapisanych słownie do postaci liczbowej(cyfry)

Temat :Program do zamiany liczb zapisanych słownie do postaci liczbowej(cyfry)

Witam!! Szukam kogoś, kto jest w stanie pomóc mi przy napisaniu programu (w Javie) który zamieni słowa na cyfry (dwadzieścia = 20 itd.). Walczyłem z tym sam, ale nic nie udało mi sie stworzyć. Z góry dziękuje za pomoc :)
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 22-05-2012 14:45:28 Przez Kendzior007 z powodu
Temat :Skoczek szachowy.. 16-05-2012 20:29:50 
rtcr
Dołączony: 16-05-2012 15:18:54
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : Skoczek szachowy

Mam kilka pytań odnośnie problemu skoczka szachowego rozwiazanego algorytmem z powrotami. 1. Wiadomo ze zlozonosc jest wykladnicza. Co podstawic za n we wzorze 2^n (2 do potegi n) w zaleznosci od rozmiaru planszy kwadratowej. 2.Jak oblczyc maksymalna ilosc wywolan rekurencyjnych dla poszczegolnych rozmiarow? 3. Czy ilosc mozliwych ruchow otrzymujemy mnozac mozliwosci ruchu z kazdego pola?
Logowano IP
Temat :algorytmy - system binarny.. 13-05-2012 16:23:23 
Spain2010
Dołączony: 13-05-2012 16:21:14
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : algorytmy - system binarny

mam prośbę czy mógłby mi ktoś pomóc z takim oto zadaniem: wyszukaj algorytm zamiany liczby rzeczywistej ( z cyframi po przecinku ) na postać binarną w Excelu? z góry dziękuje ;)
Logowano IP
Temat :problem z zadaniem.. 27-04-2012 10:20:26 
nonejm

Gość
Forum : Sztuczna inteligencja
Temat : problem z zadaniem

W oparciu o konstrukcję drzewa decyzyjnego, zaprojektuj algorytm szybkiego diagnozowania chorób genetycznych (zespołów wad wrodzonych). Uwzględnij możliwie szerokie spektrum tych wad. Do rozwiązania problemu użyj algorytmu Quinlana w wersji ID3 lub C4.5. Przy realizacji projektu posłuż się zestawem sztucznie wygenerowanych danych testowych. Mógłby mi ktoś mądrzejszy mniej więcej nakreślić w jaki sposób powinienem wykonać powyższy projekt?
Logowano IP
Temat :Algorytm - operacje na zbiorach.. 20-04-2012 23:11:22 
getaway01
Dołączony: 20-04-2012 23:00:17
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : Algorytm - operacje na zbiorach

Witam, mam problem z nastepujacym zadaniem: Napisz program w Javie, który ilustruje następujące operacje na zbiorach reprezentowanych w tablicach. Program powinien zawierać klasę Set, zawierającą metody:insert(), find(x), display() oraz klasę SetApp zawierającą metody : 1. madeset(n) – tworzy zbiór n-elementowy 2. sum(a, b, c) // C = AÈB //przepisujemy pierwszy zbiór, uzupełniamy elementami z drugiego zbioru, których nie było w pierwszym 3. product(a, b, c) // C = AÇB //porównać elementy z pierwszego zbioru z elementami z drugiego 4. difference(a, b, c) // C = A/B //porównać elementy z pierwszego zbioru z drugim, jak wystepuje w drugim, to się nie zalicza 5. inclusion (a, b) // true == A Ì B // porównujemy pierwszy zbiór z drugim 6. equality (a, b) // true == A = B //czy mają tyle samo elementów oraz metode main(), która powinna umożliwić wybór dowolnej operacji na zbiorach. (zbiory nie zawierają powtórzeń) Gdy próbuję dodać nowy element dostaje odpowiedz "brak miejsca w zbiorze" proszę o pomoc co jest przyczyną błędu import java.io.*; class Set { public long[] Tab; public int n = 0; // n-elementowy public int current = -1; // ostatni element, aktualnie pusto public Set () // konstruktor { Tab = new long[0]; } public Set (int m) //tworzy tablice n-elementowa { Tab = new long[m]; n = m; } public void insert (long value) { int i; for (i = 0; i <= current; i++) if (Tab[i] == value) break; if (i > current)// nie znaleziono takiego elementu w tablicy { if (current < (n - 1) ) { current++; Tab[current] = value; } else { System.out.println ("Brak miejsca w zbiorze"); } } } public boolean find(long searchKey) // szukanie w zbiorze { int i; for (i=0; i < Tab.length; i++) if (Tab[i] == searchKey) break; if (i == Tab.length) return false; else return true; } public void display() // wyswietl zbior n-elementowy { System.out.print("Ilosc elementow w zbiorze:"); System.out.println(current + 1); for (int j = 0; j <= current ; j++) System.out.print(Tab[j] + " "); } public int size(){ return Tab.length; } public long get(int i){ return Tab[i]; } } //MAIN import java.io.*; class SetApp { public static void main (String[] args) { Set A = new Set(); // tworzymy tablice Set B = new Set(); int num; long el, searchKey; do{ menu(); num = (int) getLong(); switch (num) { case 1: { // dodaj element A System.out.println("Podaj element: "); el = getLong(); A.insert(el); break; } case 2: { // dodaj element B System.out.println("Podaj element: "); el = getLong(); B.insert(el); break; } case 3: { // Wyszukiwanie w A System.out.println("Podaj szukany element: "); searchKey = getLong(); if(A.find(searchKey)) System.out.println("Znaleziono " + searchKey + " w zbiorze A"); else System.out.println("Nie znaleziono " + searchKey + " w zbiorze A"); break; } case 4: { // wyszukiwanie w B System.out.println("Podaj szukany element: "); searchKey = getLong(); if(B.find(searchKey)) System.out.println("Znaleziono " + searchKey + " w zbiorze B"); else System.out.println("Nie znaleziono " + searchKey + " w zbiorze B"); break; } case 5: { // pokaz zbiory A,B System.out.println("Zbior A: "); A.display(); System.out.println("Zbior B: "); B.display(); break; } /* case 6: { // suma System.out.println("Suma elementow zbiorow A i B: " + Set.sum()); break; } case 7: { //iloczyn System.out.println("Czesc wspolna zbiorow A i B: " + Set.product()); break; } case 8: { //roznicaAB System.out.println("Roznica zbiorow A i B: " + Set.differenceAB()); break; } case 9: { //roznicaBA System.out.println("Roznica zbiorow B i A: " + Set.differenceBA()); break; } case 10: { //inkluzja if (Set.inclusion()) System.out.println("Zbior A zawiera sie w zbiorze B"); else System.out.println("Zbior A nie zawiera sie w zbiorze B!"); break; } case 11: { //dlugosc if (Set.equality()) System.out.println("Zbior A jest rowny zbiorowi B"); else System.out.println("Zbior A nie jest rowny zbiorowi B"); break; }*/ case 0: { System.out.println("Do zobaczenia!"); break; } default: System.out.println("Nie ma takiej opcji! "); } // koniec switch } while (num != 0); // koniec petli do.. while } // koniec main public static Set madeset (int n) { return new Set (n); } public static void sum(Set A, Set B, Set C){ int i; Set S1; Set S2; if (A.size() > B.size()){ S1 = A; S2 = B; } else { S1 = B; S2 = A; } for (i = 0; i < S1.size(); i++) C.insert(S1.get(i)); for (i = 0; i < S2.size(); i++){ if (C.find(S2.get(i))){ // nic nie rob } else C.insert(S2.get(i)); } } // wynikiem jest czesc wspolna ze zbioru A i B public static void product(Set A, Set B, Set C){ int i; Set S1; Set S2; if (A.size() > B.size()){ S1 = A; S2 = B; } else { S1 = B; S2 = A; } for (i = 0; i < S2.size(); i++) if (S1.find(S2.get(i))) C.insert(S2.get(i)); } // zbiór A bez elementów ze zbioru B public static void differenceAB(Set A, Set B, Set C){ for (int i = 0; i < A.size(); i++) if (B.find(A.get(i))){ // nic nie rob } else C.insert(A.get(i)); } // odwrotnie public static void differenceBA(Set A, Set B, Set C){ for (int i = 0; i < B.size(); i++) if (A.find(B.get(i))){ // nic nie rob } else C.insert(B.get(i)); } // sprawdza czy zbior A zawiera sie w zb B public static boolean inclusion(Set A, Set B){ boolean include = true; for (int i = 0; i < A.size(); i++) if (B.find(A.get(i))){ // nic nie rob } else{ include = false; break; } return include; } // sprawdza czy obydwa zbiory sa takie same public static boolean equality(Set A, Set B){ boolean equal = true; if (A.size() == B.size()){ for (int i = 0; i < A.size(); i++) if (B.find(A.get(i))){ // nic nie rob } else{ equal = false; break; } } else { equal = false; } return equal; } public static String getString() { String s; InputStreamReader isr = new InputStreamReader (System.in); BufferedReader br = new BufferedReader (isr); try{ s = br.readLine(); return s; } catch(IOException e) { System.out.println ("Blad podczas odczytu danych"); return "0"; } } public static long getLong() { long lnum; String s = getString(); try{ lnum = Long.parseLong(s); return lnum; } catch(NumberFormatException e){ System.out.println("Blad podczas konwersji liczby"); return 0; } } public static void menu() { System.out.println("*****************************"); System.out.println(" OPERACJE NA ZBIORACH"); System.out.println("*****************************"); System.out.println(" 1. Dodaj element do zbioru A"); System.out.println(" 2. Dodaj element do zbioru B"); System.out.println(" 3. Znajdz element w zbiorze A"); System.out.println(" 4. Znajdz element w zbiorze B"); System.out.println(" 5. Pokaz zbiory A,B"); System.out.println(" 6. Zsumuj zbiory A,B"); System.out.println(" 7. Iloczyn zbiorow A,B"); System.out.println(" 8. Roznica A/B"); System.out.println(" 9. Roznica B/A"); System.out.println("10. Sprawdz czy A zawiera sie w B"); System.out.println("11. Porownaj ilosc elementow w zbiorach A,B"); System.out.println(" 0. Wyjscie z programu"); System.out.println("******************************"); System.out.println("Wybierz operacje:"); } // koniec menu }// koniec klasy
Logowano IP
Temat :Odp:Złożoność obliczeniowa algorytmu.. 27-03-2012 20:07:02 
Gość

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : Złożoność obliczeniowa algorytmu

To zależy od algorytmu - złożoność obliczeniowa to szybkość, z jaką rośnie czas wykonywania programu w chwili gdy zwiększamy rozmiar danych wejściowych. Załóżmy że program wczytuje liczbę n, a potem wyświetla n razy jakiś tekst. Złożoność tego algorytmu jest liniowa. Gdyby zaś niezależnie od podanego n program wypisywał napis "hello world" to działałby w czasie stałym, bo niezależnie od n zawsze działa tyle samo czasu (może działać nawet kilka lat, ale jeśli ten warunek jest spełniony to i tak działa w czasie stałym).
Logowano IP
Temat :Drzewo przedziałowe typu (+,+).. 27-03-2012 15:14:00 
zhtk

Gość
Forum : Klasyczne Struktury Danych
Temat : Drzewo przedziałowe typu (+,+)

W tym dokumencie: jsmigiel.w.staszic.waw.pl/~jsmigiel/materialy/Struktury+danych+i+ich+zastosowaniaAll.pdf jest zaprezentowana całkiem krótka implementacja drzewa przedziałowego. Niestety nie rozumiem idei, która przyświeca temu algorytmowi, a nie zamierzam uczyć się na pamięć tego kodu. Czy mogliby państwo w prosty sposób wyjaśnić mi, jak działa to drzewo, tak bym umiał je potem zakodzić?
Logowano IP
Temat :Schemat blokowy do sortwania przez wybór.. 03-03-2012 14:14:52 
Uczeń

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Schemat blokowy do sortwania przez wybór

Witam Mam pewien problem mianowicie nie wiem jak zrobić schemat blokowy do tego programu : program sortowanie_przez_wybieranie; uses crt; var t:array[1..10] of char; var i,a:integer; var znak:char; begin readln(t); for i:=1 to 10 do for a:=(i+1) to 10 do begin if (t[i]>t[a]) then begin znak := t[i]; t[i] := t[a]; t[a] := znak; end; end; writeln(t); readkey; end. mógłby mi ktoś pomóc , potrzebuje do do zaliczenia a w sprawie robeina schematu jestem zielony Proszę o pomoc i z góry dziękuje :)
Logowano IP
Temat :Algorytm optymalizujący - kilka kryteriów.. 27-02-2012 09:57:14 
axelbest

Gość
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : Algorytm optymalizujący - kilka kryteriów

Witam, mam pewne zadanie do wykonania i nie wiem jakiego algorytmu użyć. Problem polega na tym że mam kilka tzw próbek: wyznaczają one ilość elementów jakie mogę otrzymać w jednej akcji danej maszyny. Np el_1=2,el_2=1. Oznacza to ze w jednej akcji maszyny otrzymamy 2 elementy pierwszego typu i jeden element typu drugiego. Maszyna tworzy 10 elementow - tak wiec można to opisać jako el_1=2,el_2=1,el_4=0,el_5=0 ...el_10=0; Zadanie polega na tym ze mam macierz takich próbek (zminimalizuje ją na potrzeby posta do 3) probka1. el_1=2,el_2=1; probka2. el_2=2,el_3=1; probka3. el_1=1,el_3=2; Mając takie dane potrzebne jest określenie najbardziej optymalnego rozwiązania dla wymaganych elementow el_1,el_2,el_3. Na wejsciu otrzymuje listę elementów które są wymagane (poniżej 2 przypadki) 1 przypadek = Potrzebnych jest 10 elementów nr1 i 6 elementów nr 2; Najkorzystniejszą opcją ma być tutaj wybranie probki nr 1 6 razy - dzieki temu otrzymamy 6 elementow nr 2 oraz 12 elementow nr 1. Tak więc jak widać nie jest to chyba problem plecakowy - bo tam mamy założenie że istnieje maksimum. Drugi przypadek jest gorszy Na przykład potrzebujemy 5 elementów nr 1, 6 nr2 i 7 nr 3. Czyli wiadome jest ze probka nr3 bedzie wykonana 4 razy - co da nam juz 4 elementy nr 1, potem wychodzi ze potrzebujemy jednej probki nr 1 co da nam juz piąty element nr1 oraz jeden element nr 2. Brakuje nam teraz 5 elementów nr2 - czyli mozemy wykonanc probke nr 2 3 razy i miec nadmiar jednego elementu nr 2 oraz 3 nadmiarowe elementy nr 4. Łącznie wychodzi że przy takim wybieraniu probek - mamy nadmiar, ale czy jest on optymalny ? żaden element nie ma konkretnej wagi która by mogła pomóc w takim algorytmie. Głównym celem algorytmu jest otrzymanie jak najmniejszej ilości nadmiarowych elementów. Moje pytanie brzmi - czy tego typu problem istniał już i czy istnieje algorytm ? Proszę o ukierunkowanie mnie.
Logowano IP
Temat :Złożoność obliczeniowa algorytmu.. 18-01-2012 23:07:44 
lsokol
Dołączony: 18-01-2012 23:04:44
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : Złożoność obliczeniowa algorytmu

Witam, Zwracam się z pytaniem jak liczy się złożoność obliczeniową algorytmu. Gdyby ktoś mógłby wytłumaczyć to na przykładzie.
Logowano IP
Temat :pomoc.. 17-01-2012 18:55:38 
popo29

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : pomoc

Witam potrzebuje pomocy przy zadaniu : Opracuj aplikację w języku Java dla analizy i porównania złożoności obliczeniowej algorytmu sortowania kubełkowego (bucket sort) z algorytmem sortowania przez kopcowanie ( heapsort). Bardzo proszę o pomoc, cena do uzgodnienia. kontakt p.perek@wp.pl
Logowano IP
Temat :Algorytm LZ77 - dlaczego tracę symbole?.. 01-01-2012 20:05:41 
dmx
Dołączony: 01-01-2012 18:41:18
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Algorytmy kompresji
Temat : Algorytm LZ77 - dlaczego tracę symbole?

Koduję ciąg FEAEDAEAFE, słownik 4 pozycje, bufor także 4 Trójki zapisuję w formacie (P, C, S)
P - indeks podciągu
C - długość podciągu
S - następny symbol znajdujący się za podciągiem

1. Wpisuję do słownika pierwszy symbol

  0   1   2   3   | bufor wejściowy
-----|-----|-----|----|----------------
| F | F | F | F | F | E | A | E

2. Wypisuję pierwszą trójkę (0, 1, E) i przesuwam całe okno o 2 pozycje w lewo.

  0   1   2   3   | bufor wejściowy
-----|-----|-----|----|----------------
| F | F | F | E | A | E | D | A

3. Druga trójka (0,0, E) W słowniku nie ma symbolu więc indeks i długość 0, okno o jedną pozycję w lewo. Straciłem symbol A!

  0   1   2   3   | bufor wejściowy
-----|-----|-----|----|----------------
| F | F | E | A | E | D | A | E

4. Trójka (2,1,D), dwa miejsca w lewo

  0   1   2   3   | bufor wejściowy
-----|-----|-----|----|----------------
| E | A | E | D | A | E | A | F

5. Trójka (1, 2, A), trzy miejsca w lewo

  0   1   2   3   | bufor wejściowy
-----|-----|-----|----|----------------
| D | A | E | A | F | E | |

6. Trójka (0,0, E). Spowoduje to że przy odkodowywaniu stracę symbol F. Po odkodowaniu otrzymuję: FEEEDEEAE - dwa symbole A przeszły w E a symbol F wogóle przepadł. Dlaczego tak się dzieje? Co z tym można zrobić?
Logowano IP
Temat :Podziel się swoja wiedzą - napisz ebook.. 15-12-2011 12:13:20 
bartinio
Dołączony: 15-12-2011 12:11:54
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : Podziel się swoja wiedzą - napisz ebook

Poszukuję osób tworzących lub chcących tworzyć e-booki, screencasty itp. (również wersje mieszane) na tematy związane z szeroko pojętą informatyką (grafika komputerowa, obsługa komputera, programowanie, fotografia itd.) Kursy/książki będą sprzedawane poprzez powstający portal do sprzedaży kursów. W zamian oferuję 30%-50% od sprzedanego kursu w zależności od jego jakości (im lepszy tym większy procent dla Ciebie). Pozostała kwota będzie przeznaczana na program partnerski (do 50%). Zapewniam również marketing platformy oraz obsługę programu partnerskiego. Cenę kursu ustalamy razem. Jeśli jesteś zainteresowany, zapraszam do kontaktu. Jeśli masz konkretny pomysł, na który zamierzasz napisać kurs to: - podaj temat i zarys materiału (np. spis treści) - napisz czy potrafisz odpowiednio złożyć tekst (w przypadku e-booków) - czy jesteś w stanie dostarczyć "okładkę" (zdjęcie do produktu wyświetlanego na stronie) - ile czasu potrzebujesz na stworzenie gotowej wersji Jeśli nie masz konkretnego pomysłu to napisz w jakiej dziedzinie się najlepiej czujesz, a spróbujemy razem wybrać temat. Preferuję kontakt poprzez adres: biuro[at]bitbrain.pl
Logowano IP
Temat :Odp:schemat blokowy - zadanie - pomocy!.. 11-12-2011 20:58:05 
mindy
Dołączony: 11-12-2011 20:28:28
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : schemat blokowy - zadanie - pomocy!

Funkcja: y= { [ln(|x^2 - 9|)]/[2x + 1] dla x nie rownego -3, 3 i -0,5} { 1 dla x rownego 3 lub -3 } { 1/[2x + 1] dla x nie równego -0,5 } (p.s. nie wiem dlaczego ni wczytał się obrazek..)
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 11-12-2011 20:59:54 Przez mindy z powodu
Temat :schemat blokowy - zadanie - pomocy!.. 11-12-2011 20:48:34 
mindy
Dołączony: 11-12-2011 20:28:28
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : schemat blokowy - zadanie - pomocy!

Witam wszystkich! Drodzy Forumowicze bardzo proszę o pomoc z poniższym zadankiem. Moje umiejętności zatrzymały się na rozwiązywaniu schematów blokowych z wyliczaniem średniej arytmetycznej :) Czy mógłby ktoś poświęcić trochę czasu i nie tyle odwalić za mnie robotę, co wytłumaczyć na czym polega problem i jak takie zadanko "ugryźć" ? Będę bardzo wdzięczna. Oto moja zmora: Na podstawie danych z tablicy traktowanych jako zmienna niezależna, stablicować funkcję y podaną wzorem. Wartości y z tablicy wykorzystaj w zadaniu. Oblicz iloraz sumy i iloczynu n danych liczb rzeczywistych. W jakich warunkach zadanie nie jest wykonalne? Zbadaj wszystkie przypadki. Obliczając iloczyn pomijaj zera. Z góry dziękuję za wszelkie zainteresowanie i ewentualną pomoc :) Pozdrawiam!
Logowano IP
Temat :Wektoryzacja.. 25-11-2011 21:16:01 
Borneq
Dołączony: 24-11-2011 16:24:18
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Wektoryzacja

Czy są jakieś dobre algorytmy do zamiany rysunku rastrowego na wektor? Najlepiej aby miał na wyjściu więcej możliwości niż linia prosta, ale nawet to byłoby dobre.
Logowano IP
Temat :Zliczanie różnic między ciągami.. 02-11-2011 22:07:37 
Alg

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : Zliczanie różnic między ciągami

Witam, Natknąłem się na pewien problem przy wymyślaniu jednego algorytmu. Męczę się już z tydzień i nie przychodzi mi do głowy żadne efektywne rozwiązanie mojego problemu. Danych jest n ciągów liczbowych a. Problem polega na znalezieniu dla każdego ciągu a(i) ciągu a(j) gdzie i != j. i j
Logowano IP
Temat :Algorytm przeliczający temperaturę.. 26-10-2011 19:11:34 
malyzywy

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Algorytm przeliczający temperaturę

Witam wszystkich Jak wyglądałby algorytm w postaci schematu blokowego, który przelicza temperatury pomiędzy Celsjuszem, Kelwinem i Fahrenheitem. Użytkownik wpisuje temperaturę, a następnie wybiera informację, w jakich stopniach została podana. W wyniku otrzymuje informację o tym, jakie wartości ma ta temperatura w pozostałych jednostkach. Potrzebne info: Temperatura w Kelwinach = temperatura w stopniach Celsjusz + 273,15 Temperatura w Fahrenheitach = 32 + (9.0/5.0)* Temperatura w stopniach Celsjusza. Z góry wszystkim bardzo dziękuję za pomoc
Logowano IP
Temat :Odp:Proszę o pomoc.. 12-10-2011 19:11:50 
lukas

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Proszę o pomoc

jest ktos
Logowano IP
Temat :Odp:Proszę o pomoc.. 12-10-2011 19:09:35 
lukas

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Proszę o pomoc

glosno nie moge mowic ale potrzebuje hakera albo informatyka
Logowano IP
Temat :Odp:Proszę o pomoc.. 12-10-2011 19:02:54 
Gość

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Proszę o pomoc

pomorzesz mi
Logowano IP
Temat :Sortowanie przez wstawianie i wybierane.. 28-09-2011 10:24:19 
Lukasz

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Sortowanie przez wstawianie i wybierane

Witam, Na egzaminie z algorytmow mam takie zadanie. Odpowiedzi tak lub nie. Z gory dziekuje za pomoc. Sortując zbiór (5, 2, 3, 8, 4) metodą przez wstawianie, jednoelementowa część nieposortowana zawiera element 2 Sortując zbiór (5, 2, 3, 8, 4) metodą przez wybieranie, jednoelementowa część nieposortowana zawiera element 2
Logowano IP
Temat :Sortowanie przez wstawianie i wybierane.. 28-09-2011 10:24:19 
Lukasz

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Sortowanie przez wstawianie i wybierane

Witam, Na egzaminie z algorytmow mam takie zadanie. Odpowiedzi tak lub nie. Z gory dziekuje za pomoc. Sortując zbiór (5, 2, 3, 8, 4) metodą przez wstawianie, jednoelementowa część nieposortowana zawiera element 2 Sortując zbiór (5, 2, 3, 8, 4) metodą przez wybieranie, jednoelementowa część nieposortowana zawiera element 2
Logowano IP
Temat :Podział skrzynek... 26-09-2011 09:18:01 
Bzyk
Dołączony: 26-09-2011 09:04:16
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : Podział skrzynek.

Cześć. Chcę sobie uprościć robotę (i kilku innym też) więc piszę (próbuję) program, który to za mnie zrobi. Najpierw wstęp, który zobrazuje o co chodzi. Przychodzą do nas większe ilości listów. Listy muszą zostać otwarte i przejrzane, i przydzielone do jakiegoś tematu (mamy tematów 12). Jako, że listów jest dużo, pracuje nad tym około 10 osób (dużo więcej, ale przyjmijmy, że 10). Osoba A lepiej radzi sobie z tematem T1 a osoba B z tematem T2 itd (wszystkie dane są w bazie, więc czasy obróbki danego tematu przez wszystkie osoby są znane, mimo to mogę sztucznie przydzielić kogoś do jakiegoś tematu z wyższym priorytetem, mimo że jest wolniejszy niż to wynika ze statystyk). Program (sam napiszę) ma automatycznie ustalić na podstawie ilości listów w danym temacie, kogo i gdzie przydzielić, żeby jak najszybciej skończyć. Wszystkie liczby są znane i obliczane na bieżąco, trzeba tylko jakoś przejrzeć wszystkie obecne osoby i ich wydajność i przydzielić do bieżącego stanu wejściowego listów (T1 - 20kg, T2 - 15kg, T3 - yx kg...) Proszę o nakierowanie mnie na właściwy tor, bo nie wiem od czego zacząć. Pozdrawiam Tadek
Logowano IP
Temat :schematy blokowe - zadanie.. 18-09-2011 12:11:19 
krzychurra24

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : schematy blokowe - zadanie

Proszę o pomoc! Narysuj schemat blokowy: - wprowadza N liczb - jako wynik podaje liczby mniejsze od 10
Logowano IP
Temat :Odp:Zadanie.. 08-09-2011 21:52:43 
wiedzmac
Dołączony: 23-06-2011 17:38:57
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Zadanie

Poczytaj o budowie schematów blokowych : http://www.algorytm.org/kurs-algorytmiki/schematy-blokowe.html Na stronie jest również artykuł poświęcony obliczaniu średniej - wystarczy poszukać. Pozdrawiam, Bartosz Bednarczyk
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 09-09-2011 13:41:54 Przez wiedzmac z powodu
Temat :Zadanie.. 04-09-2011 09:19:34 
Elivion
Dołączony: 04-09-2011 09:13:12
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Zadanie

Witam, w szkole dostałem zadanie domowe, nigdy nie miałem styczności z algorytmami więc proszę o pomoc. Treść zadania: "Napisz algorytm w postaci schematu blokowego obliczając średnią arytmetyczną 3 licz całkowitych" Jeśli może mi ktoś pomóc to będę bardzo wdzięczny.
Logowano IP
Temat :Devblog o sztucznej inteligencji.. 12-08-2011 15:37:19 
tyfek

Gość
Forum : Sztuczna inteligencja
Temat : Devblog o sztucznej inteligencji

Witam. Chciałbym wam zaprezentować devblog, na którym umieszczam wszelkiego rodzaju treści o sztucznej inteligencji. Niedawno umieściłem filmy "sztucznej pszczoły", sterowanej Sztuczną Siecią Neuronową, która była trenowana moim własnym algorytmem, który nazwałem "spiking firebug optimisation". Niedługo dodam wytrenowaną całą kolonię, oraz porównania różnych metod uczenia, oraz wpływ ich parametrów na adaptację do środowiska. Muszę jednak zrobić im nowe środowisko. Serdecznie zapraszam do odwiedzania, komentowania oraz czekam na propozycje dotyczące kolejnych artykułów. http://jakubniwa.pl
Logowano IP
Temat :Odp:Proszę o pomoc.. 29-07-2011 21:51:19 
KENny
Dołączony: 29-07-2011 21:46:57
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Proszę o pomoc

Stary temat, świetny artykuł gdyby ktoś jeszcze miał jakieś problemy: http://www.algorytm.org/algorytmy-arytmetyczne/zamiana-z-i-na-system-dziesietny.html
Logowano IP
Temat :test asd.. 17-06-2011 12:23:08 
dd

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : test asd

Witam, potrzebuje osoby z ASD do pomocy ze zrobieniem testu do konca weekendu. Kontakt na gg: 3103404 lub PM. przykladowe testy: http://img219.imageshack.us/img219/8816/test1q.jpg http://img215.imageshack.us/img215/6838/test2ne.jpg http://img232.imageshack.us/img232/138/test3v.jpg http://img805.imageshack.us/img805/9025/test4g.jpg
Logowano IP
Temat :Jak dodać niedeterminizm do algorytmu DLX.. 24-05-2011 21:04:11 
Aquagen

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : Jak dodać niedeterminizm do algorytmu DLX

Witam Rozwiązuję standardowe Sudoku za pomocą algorytmu DLX (Backtracking + Dancing Links Knutha) poprzez sprowadzenie do problemu Exact Cover. Moja wersja DLX jest deterministyczna i np. przy wypełnianiu pustej planszy za każdym razem dostaję to samo wypełnienie. Potrzebuję zmodyfikować algorytm tak, aby poproszony o rozwiązanie zagadki wygenerował losowe rozwiązanie. Próbowałem losować wybór następnej tzw. "kolumny" (zobowiązania do pokrycia), ale ciągle dostaję taki sam wynik. Jak mogę dodać do tego algorytmu losowość? Z góry dziękuję za pomoc
Logowano IP
Temat :Proszę o pomoc.. 23-05-2011 19:34:01 
edycia00

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Proszę o pomoc

1. Algorytm znajdujący największą spośród podanych trzech różnych liczb. 2. Przedstawić algorytm zamiany liczby dziesiętnej na liczbę dwójkową, a także algorytm zamiany liczby binarnej (bez bitu znaku) na liczbę dziesiętną Mam takie zadania na zaliczenie a kompletnie nie wiem o co chodzi i jak sie za to zabrać jeśli ktoś to rozumie to proszę chociaż o minimalna pomoc , z góry bardzo dziękuję
Logowano IP
Temat :problem kolorowania grafu.. 19-05-2011 11:56:03 
t

Gość
Forum : Sztuczna inteligencja
Temat : problem kolorowania grafu

Potrzebuje implementacji w Java i bibliotece Galib, problemu kolorowania grafu. Gdzie szukać?
Logowano IP
Temat :Odp:Wypukłość figury.. 08-05-2011 22:49:25 
test30
Dołączony: 11-03-2011 12:33:35
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Wypukłość figury

dzięki. juz zglebilem sie bardziej i chcialbym, zeby ten temat byl odpowiedzia na pytania wszystkich innych szukajacych tego. jedyne co moge zaproponowac jeszcze (bo to lubie robic najbardziej - ale dziala to w druga strone, lubie tez byc krytykowanym - ale tylko nie bezpodstawnie, oczywiscie), to wspomnienie o tym skad wzial sie taki magiczny wzor. otoz jest to po prostu wzor na iloczyn wektorowy w 3d, z tym, ze na plaszczyznie XOY, czyli z=0. wyznacznik dlatego, ze dlugosc iloczynu wektorowego to wlasnie wyznacznik, a dlugosc iloczynu wektorowego dla rownolegloboku rozpietego na wektorach a i b, to po prostu iloczyn iloczynu ich dlugosci oraz sin'usa kata miedzy nimi. •Jest tez inne podejscie: kazdy bok traktujemy jako wektor (ogolniej: twór abstrakcyjny skierowany) i sprwadzamy czy dla kazdego wektora (boku) wielokata kazdy nastepny jest po tej samej stronie.
Logowano IP
Temat :Odp:Wypukłość figury.. 08-05-2011 21:34:50 
Jakub Konieczny
Dołączony: 10-01-2011 11:15:13
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Wypukłość figury

Mając kolejne wierzchołki sprawdzasz po 3 kolejne: układasz je w macierz i wyliczasz wyznacznik:
  |ax,ay|
W(|bx,by|) = ax*by + bx*cy + cx*ay - ax*cy - bx*ay - cx*ay
  |cx,cy|
Jeżeli dla wszystkich kolejnych 3 wierzchołków wyznaczniki mają te same znaki (tzn. +, albo -), to figura jest wypukła (jeśli gdzieś wyszło 0, to znaczy że kąt wynosi 180 stopni)

Przykładowo dla figury abcd liczysz wyznaczniki dla abc, bcd, cda. dab.
Logowano IP
Temat :Odp:program do rysowania algorytmów pod Linuxa.. 08-05-2011 21:25:00 
Jakub Konieczny
Dołączony: 10-01-2011 11:15:13
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : program do rysowania algorytmów pod Linuxa

Dia - same rysowanie diagramów różnego rodzaju JavaBlock, na tej stronie jest używany nawet:p - ukierunkowane na programistyczne schematy blokowe wraz z symulatorem Homepage: http://javablock.sourceforge.net/ Download (najnowsza niestabilna wersja): http://javablock.sourceforge.net/JavaBlock.jar instalator: http://javablock.sourceforge.net/install.jnlp wymaga Javy 6 (wystarczy ta wersja z repozytorium). Jak czegoś ci w tym programie brakuje, to pisz:)
Logowano IP
Temat :program do rysowania algorytmów pod Linuxa.. 07-05-2011 14:58:22 
ar

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : program do rysowania algorytmów pod Linuxa

Potrzebuje programu do rysowania algorytmów pod Linuxa, podrzuci ktoś jakąś nazwę?
Logowano IP
Temat :quicksort.. 27-03-2011 20:49:46 
zidu

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : quicksort

mamy złozoność obliczeniowa dla najlepszego przypadku T(N) = 2T(N/2) + N = O(NlogN) i chciałem zapytać co znaczy idlaczego je dodajemy te N w 2T(N/2) + !!!!!!!N!!!!!!!!.
Logowano IP
Temat :Wypukłość figury.. 11-03-2011 12:35:21 
test30
Dołączony: 11-03-2011 12:33:35
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Wypukłość figury

W jaki sposob mogę sprwadzić czy figura jest wypukła? myslalem, ze iloczyn skalarny pomoze, ale pokazuje sie, ze nie zawsze ;/
Logowano IP
Temat :Odp:algorytm z nawrotami.. 27-02-2011 14:52:08 
Soldier34
Dołączony: 27-02-2011 13:47:58
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : algorytm z nawrotami

Czy ma to wyglądać następująco?? 1. Jeżeli suma nieparzysta lub największy element większy niż polowa sumy to już nić się nie zrobi. 2. Sortujesz listę nierosnąco tb[]. 3. Obliczasz połowę sumy P. 4. Ustawiasz aktualną sumę S na 0. 5. Ustawiasz aktualny indeks I na 0. 6. Jeżeli S+tb[ I ]==P to zaznaczamy tb[ I ] i mamy rozwiązanie gotowe, koniec 7. Jeżeli S+tb[ I ]

Logowano IP
Temat :algorytm z nawrotami.. 27-02-2011 13:50:02 
Soldier34
Dołączony: 27-02-2011 13:47:58
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : algorytm z nawrotami

Witam. Muszę napisać algorytm, który w std wejściu dostaje z liczb, i musi na std wyjściu wyświetlić te liczby podzielone na dwie równe połowy, np. dostaję liczby: Na standardowym wejściu w pierwszej linii program otrzymuje liczbę N (1 ≤ N ≤ 99), która określa liczbę składowych majątku bankrutującej spółki, czyli mówiąc prościej: liczbę przedmiotów, które do niej należą. W następnych N liniach wypisane są (każda w osobnej linii) całkowite wartości przedmiotów Di (1 ≤ Di ≤ 1000000). 13 99 58 55 44 44 39 26 22 16 13 12 10 2, a na wyjściu: 99 58 39 22 2 oraz 55 44 44 26 16 13 12 10 Algorytm powinien być implementacją algorytmu przeszukiwania z nawrotami. W rozwiązaniu można użyć funkcji sortującej z biblioteki standardowej. Ma ktoś jakiś pomysl?
Logowano IP
Temat :Znajdowanie podium w zbiorze/ porządkowanie na zbiorze.. 21-02-2011 20:16:40 
Marko

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Znajdowanie podium w zbiorze/ porządkowanie na zbiorze

Spotkałem się z następującym zadaniem. Podaj w liście kroków algorytm wyszukiwania trzech największych liczb w zbiorze. Rozszerz dany algorytm do uszeregowania wszystkich liczb w zbiorze. Dodam, że w sieci nie mogę nic znaleźć na temat metody zwanej porządkowaniem na zbiorze. Z góry dziękuje za pomoc.
Logowano IP
Temat :Odp:sortowanie babelkowe poprawnosc.. 20-01-2011 18:08:22 
knedel83

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : sortowanie babelkowe poprawnosc

Sorki trochę kod się trochę poprzesuwał. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc.
Logowano IP
Temat :sortowanie babelkowe poprawnosc.. 20-01-2011 18:02:00 
knedel83

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : sortowanie babelkowe poprawnosc

Witam. Mam taki problem. Mam zadany algorytm sortowania babelkowego z wartownikiem o to pseudokod: SORT_BUBBLE(n,A) wart <- n while wart >= 2 do k <-1 for i <- 1 to wart - 1 do if A[i] > A[i+1] then A[i] <-> A[i+1] k <- i wart <- k Mam udowodnić poprawność algorytmu Udało mi się zdefiniować niezmiennik wewnętrznej pętli for oraz udowodnić 3 kroki muszę to samo zrobić dla tej zewnętrznej pętli while no i tutaj się zaciąłem. Może pomożecie zdefiniować chociaż niezmiennik tej zewnętrznej petli ??? Pozdrawiam Niezmiennik pętli for: Na początku każdej iteracji pętli for fragment tablicy A[wart ... n] jest posortowany Niezmiennik pętli while: ???
Logowano IP
Temat :Odp:Sortowanie przez ocenianie.. 24-12-2010 18:13:08 
Borys

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Sortowanie przez ocenianie

ok dzieki juz znalazlem - ranking szachowy ELO
Logowano IP
Temat :Odp:Sortowanie przez ocenianie.. 24-12-2010 17:38:34 
Borys

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Sortowanie przez ocenianie

Przepraszam, tytul powinien brzmiec raczej "Ocenianie przez porównanie" :)
Logowano IP
Temat :Sortowanie przez ocenianie.. 24-12-2010 17:36:08 
Borys

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Sortowanie przez ocenianie

Witam Poszukuje najodpowiedniejszego algorytmu pozwalajacego nadawanie ocen elementom poprzez ich porownywanie. Warunkiem jest to, ze zawsze mozna dodac kolejny element (domyslnie doklejany na koncu zbioru) i zawsze mozna porownac dowolna pare elementow. Porownanie moze byc wielokrotne, tzn mozna porownac a>b, pozniej ab i tak dowolna ilosc razy. Z gory dziekuje za pomoc
Logowano IP
Temat :Odp:Zadanie na zaliczenie bardzo proszę o pomoc.. 21-12-2010 21:30:25 
Gość

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Zadanie na zaliczenie bardzo proszę o pomoc

może ktoś jednak potrafi schematy blokowe i chciałby pomóc??
Logowano IP
Temat :Zadanie na zaliczenie bardzo proszę o pomoc.. 20-12-2010 21:46:17 
Kasia
Dołączony: 20-12-2010 21:32:02
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Zadanie na zaliczenie bardzo proszę o pomoc

https://docs.google.com/leaf?id=0B0WnSgsGQ-SJODc2MzhlMmEtNTFlYi00ZDk1LWJiZDktYWY2Yjk2YTBhNDM1&hl=pl
Logowano IP
Temat :Odp:Konwersja obrazu czarno-białego na kolorowy ?.. 04-12-2010 15:08:33 
Gość

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Konwersja obrazu czarno-białego na kolorowy ?

Trochę głupio odpowiadać samemu sobie, ale dla zainteresowanych znalazłem 2 rozwiązania. 1. zastosować tablicę konwersji kolorów, w której dla każdej wartości z czujnika przypisany jest kolor. 2. w czujniku zastąpić oryginalną diodę, diodą RGB, i dokonywać 3 pomiarów dla każdego koloru, co da 18 bitową głębie. http://www.bidouille.org/hack/mousecam
Logowano IP
Temat :Odp:algorytm.. 12-11-2010 19:31:05 
mujer
Dołączony: 11-11-2010 23:38:49
Posty: 4,294,967,288
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : algorytm

Proponuję schemat składający się z 9 bloków: 1. start -->2 2. read x1, x2, H -->3 3. H>0? TAK --> 4, NIE --> 7 4. i:=0, x1:=min(x1,x2), x2:=max(x1,x2) 5. x1<=x2? TAK --> 6, NIE -->8 6. X[i]:=x1, Y[i]:=ln(x1^2+2), i:=i+1, x1:=x1+i*H --> 5 7. write "podaj krok H >0" -->9 8. write X, Y -->9 9. stop X oznacza tablicę argumentów, Y - tablicę wartości. Jeśli x1>x2, to zamieniamy je (blok 4), aby argumenty były uporządkowane w sposób rosnący. Jeszcze jedna uwaga: ponieważ zawsze x^2+2>0, to nie ma problemu z dziedziną logarytmu.
Logowano IP
Temat :Konwersja obrazu czarno-białego na kolorowy ?.. 09-11-2010 12:12:43 
Jacek31
Dołączony: 09-11-2010 11:45:46
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Konwersja obrazu czarno-białego na kolorowy ?

Witam. Otóż od jakiegoś czasu szukam algorytmu jak zmienić obraz czarno-biały na kolorowy (RGB). Ale może najpierw do czego mi to jest potrzebne. Otóż mam zamiar rozpocząć eksperymenty z czujnikiem z myszy optycznej. Czujnik ten dysponuje matrycą 16x16 lub 18x18 pikseli w zależności od modelu układu scalonego, lecz co najważniejsze, to że można odczytywać te matrycę tak jak by to była kamera. Rozdzielczość wynosi 6 bitów (0-63) na piksel. Teraz chciałbym mieć możliwość wyświetlenia tego obrazu na kolorowym wyświetlaczu z Nokii 3510, która pozwala wyświetlić 4096 kolorów, czyli ma 12 bitowa rozdzielczość RGB (po 4 bity na każdą składowa). O ile bez problemu można znaleźć opis jak z kolorowego obrazu zrobić czarno-biały, to mam problem z odwrotną transformacją :-( A tak na marginesie nie chodzi mi o gotowy kod, tylko o algorytm bo i tak muszę to zaimplementować w 8-bitowym procesorze AVR. Do dyspozycji będę miał od 512 do 1024 Bajtów RAM i moc ok 8MIPS, przy czym ALU procesora o potrafi dzielić i mnożyć. Najpierw mam zamiar powiększyć obraz z 16x16 do 32x32 i dopiero potem przekonwertować na kolorowy. PS. UPS... założyłem przypadkiem temat nie w tym dziele co trzeba, przepraszam, i proszę o przeniesienie do właściwego działu.
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 09-11-2010 23:48:24 Przez Jacek31 z powodu Pomyłka przy zakładaniu tematu.
Temat :algorytm.. 27-10-2010 15:52:02 
kk91

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : algorytm

Witam mam problem z narysowaniem schematu blokowego dla takiego algorytmu: opracuj algorytm dla zadania: wypisz wartość funkcji ln(x^2+2) dla argumentu X zmieniającego się w granicach od x1 do x2 z krokiem H. Po wczytaniu potrzebnych danych sprawdź czy x10 jeśli nie poproś o poprawione dane. Nie wiem jak się do tego zabrać ponieważ jestem początkującym.Serdecznie proszę o pomoc
Logowano IP
Strona #  << pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>


Powered by ccBoard