algorytm.org

Ostatni post

Baza Wiedzy
wersja offline serwisu przeznaczona na urządzenia z systemem Android
Darowizny
darowiznaWspomóż rozwój serwisu
Nagłówki RSS
Artykuły
Implementacje
Komentarze
Forum
Bookmarki






Sonda
Implementacji w jakim języku programowania poszukujesz?

Forum www.algorytm.org
Witaj Gość   
[Zarejestruj się]  
[Zaloguj się]
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
Temat :Progowanie lokalne.. 06-03-2018 23:31:43 
Borneq
Dołączony: 24-11-2011 16:24:18
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Progowanie lokalne

Mamy zeskanowany tekst, mamy ustalić gdzie jest kolor biały a gdzie czarny. Można ustawić próg, ale jeden próg dla całej strony nie jest dobry, podczas gdy część strony znajduje się w cieniu. Jak ustawić próg dla różnych fragmentów lokalnie zmieniający się płynnie?
Logowano IP
Temat :Generator schematów blokowych.. 26-01-2018 19:25:06 
mcone

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Generator schematów blokowych

Czy długi czas oczekiwania na wygenerowanie się schematu blokowego jest normalny? Mam 17 bloków oraz 14 decyzji i czekam aż strona wypluje jakiś obrazek, ale wciąż nic. To niebieskie kółeczko się kręci, czyli coś tam mieli, a pod spodem pokazuje się po prostu ikonka źle wczytanego obrazka. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Logowano IP
Temat :Implementacje w Common LISP.. 19-05-2017 02:26:19 
pdybek

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : Implementacje w Common LISP

(WITAJCIE ((DRODZY 'FORUMOWICZE) (JESTEM (TU 'NOWY)))) Lubie kodzić w LISPie niestety ku mojemu nie ma możliwości zaznaczenia że przesłana interpretacja jest w w/w języku, a szkoda poza Haskellem brakuje na liście języków funkcyjnych przecież na programowaniu proceduralnym i obiektowym świat się nie kończy.
Logowano IP
Temat :Macierz wag Matlab.. 29-03-2017 22:15:30 
revont
Dołączony: 29-03-2017 19:57:00
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Macierz wag Matlab

Witam, Bardzo proszę o pomoc. Mam problem z napisaniem algorytmu wyznaczającego macierz wag (P) oraz wyrazów wolnych (L) dla sieci wysokościowej z błędnymi punktami nawiązania. Z góry dziękuje za pomoc.
Logowano IP
Temat :Odp:Algorytmy.. 01-02-2017 00:40:32 
Kamil4037

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Algorytmy

[Kamil4037 31-01-2017 23:26:51]:

Witam. Bardzo proszę o pomoc.Mam zrobić schemat blokowy na podstawie pseudokodu.Nie wiem co mam zrobić z for.Czyktoś pomoże ? Begin For(w:=1 to n-1) do For k:=1 to w+1 do if(M[i] [j] > 2) then M[i] [j]:=M[i] [j] -2 else M[i] [j]:=1

ffffff   New Page czy to jest poprawnie zrobione ?
Logowano IP
Temat :Algorytmy.. 31-01-2017 23:26:51 
Kamil4037

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Algorytmy

Witam. Bardzo proszę o pomoc.Mam zrobić schemat blokowy na podstawie pseudokodu.Nie wiem co mam zrobić z for.Czyktoś pomoże ? Begin For(w:=1 to n-1) do For k:=1 to w+1 do if(M[i] [j] > 2) then M[i] [j]:=M[i] [j] -2 else M[i] [j]:=1
Logowano IP
Temat :algorytm zwracajacy Iloczyn elementów tablicy większych niż 3.. 27-01-2017 17:40:19 
aaa

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : algorytm zwracajacy Iloczyn elementów tablicy większych niż 3

Witam, Mam zadanie: Napisz algorytm w postaci funkcji, której parametrami są: m, n – liczby naturalne oraz tab – indeksowana od 0 tablica dwuwymiarowa o m wierszach i n kolumnach o wyrazach rzeczywistych. Algorytm zwraca: Iloczyn elementów tablicy większych niż 3 I stworzyłem coś takiego: https://zapodaj.net/b4eb8eeab05d3.jpg.html A to moja tablica, i,j - wiersze i kolumny Jest ok? A może coś do poprawy ? Proszę o pomoc.
Logowano IP
Temat :Odp:schemat blokowy e do potęgi x.. 20-11-2016 16:18:02 
Romek
Dołączony: 19-01-2014 23:39:01
Posty: 10
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : schemat blokowy e do potęgi x

Jedna z możliwych odpowiedzi: Nie wiem czy wejdzie bo wkleiłem jako link do generatora schematów blokowych. Na wszelki wypadek inny adres http://zylla.wipos.p.lodz.pl/ut/e^x-flowchart.gif
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 26-12-2016 23:13:34 Przez Romek z powodu mój serwer źle obsługiwał nazwę jeśli w środku jest .php.gif
Temat :Odp:Ciąg Fibonacciego.. 20-11-2016 10:51:59 
Romek
Dołączony: 19-01-2014 23:39:01
Posty: 10
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Ciąg Fibonacciego

Kolejnośc jest z zła i logika języka. Uwaga: Jeżeli parametrem jest n to wewnatrz funkcji nie powinno byc wczytaj(n). Uwaga do schematu: Edytor postów dziala w html i html jrst interpretowany. W poście znak < bedzie połkniety i nie będzie go widać. Żeby to ominąć to zamiast znaku   <   należy użyć napisu &lt; Jeszcze lepiej jest wykorzystać kod prawdziwej strzałki ← i wpisać kod   &larr; b ← 1 uzyskuje sie w edytorze postów jako b &larr; 1 Aby wiedzieć czy jest dobrze to napisz tę funkcję w swoim języku, przetestuj dla róznych wartości n, także dla ujemnych. Potem pousuwaj średniki i powiedz sobie, że to jest pseudokod.
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 21-11-2016 14:20:10 Przez Romek z powodu korekta błednego zrozumienia pseudokodu
Temat :Ciąg Fibonacciego.. 11-11-2016 14:27:33 
tepadzida
Dołączony: 11-11-2016 13:22:38
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Ciąg Fibonacciego

Stworzyłam taki schemat blokowy. (załącznik) Pierwszy i drugi element ciągu jest równy 1. Każdy następny otrzymujemy dodając do siebie dwa poprzednie. Problem rozwiązany iteracyjnie: Zmienna a będzie przechowywać wyraz o numerze n-2, zmienna b o numerze n-1. W każdym przejściu pętli zmienna b przeskoczy na element następny czyli sumę elementów a i b. Jest w porządku? Teraz muszę stworzyć na jego podstawie pseudokod. I teraz... co jest źle?: Pseudokod: Fib(n) { wczytaj (n); i – 1; a – 1; b – 1; if(n=1) { wypisz (a); i- 2 ; } else { wypisz (a , b); i – 3; } for (i=1; i<=n ; i++) { s = a+b; wypisz (s); s – b; b – s; } } Bardzo proszę o pomoc. Naprawdę chciałabym się tego nauczyć.
Załączniki
 schemat 1.jpg [79 KB] ::
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 11-11-2016 14:28:47 Przez tepadzida z powodu
Temat :Graf nieskierowany.. 09-11-2016 19:33:01 
kasia00

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Graf nieskierowany

Witam. Mam podany graf nieskierowany G = (V,E) z wierzchołkami V={ 0,...,n} , n należy do N oraz krawędziami E = {{ i,i+1 mod( n+1)}, {i,i+2 mod( n+1)}, {i,i-3 mod( n+1)} | i nalezy do V} Nie za bardzo rozumiem jak ten graf ma wyglądać, a muszę podać drzewo przeszukiwania w głąb i wszerz, zaczynając od wierzchołka 0. Proszę o wskazówki
Logowano IP
Temat :schemat blokowy e do potęgi x.. 03-11-2016 22:36:57 
warior1
Dołączony: 03-11-2016 21:35:09
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : schemat blokowy e do potęgi x

Czy może ktoś mi podpowiedzieć w jaki sposób przedstawić schemat obliczania e do potęgi x w postaci blokowej . Wiem,że zaczynam od startu później daję wczytaj x i e stała ale co dalej ?Wiem że istnieje rozwinięcie funkcji wykłądniczej w szereg maclaurina ale nie wiem jak go zapisać
Logowano IP
Temat :Liczby pierwsze.. 07-10-2016 23:28:46 
pipu123
Dołączony: 07-10-2016 21:26:47
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Liczby pierwsze

Witam Załączyłem zdjęcie przykładu. https://megawrzuta.pl/download/ef3bb1ddc322c753821e0c35e3065ea8.html Schemat blokowy algorytm sprawdzający, czy podana liczba jest liczbą pierwszą (liczba pierwsza to taka liczba, która bez reszty dzieli się tylko przez samą siebie i przez 1) Zacząłem analizować i nie zgadza mi się tok postępowania. Funkcja trunc , http://4programmers.net/Delphi/Trunc Zakładam że moja liczba A = 7. P – zmienna pamiętająca, czy liczba była podzielona bez reszty. Przykład : 4:2 , nie ma reszty więc P:=1 ,zgadza się ? 5:2 , jest reszta więc P:=0 ,zgadza się ? Analiza schematu 1-- liczba A= 7 (na czerwono 1) 2-- (na czerwono 2 - NIE ) idziemy do punktu 3 , wybieramy NIE , przechodzimy do punktu 4. Zakładamy P:=1 ( czyli dzielenie bez reszty np. 10:5 ) Punkt 5 , sprawdzamy trunc(7/2). Tu nie jestem pewien kiedy wybieramy TAK a kiedy NIE. Przypuszczam że wybiorę TAK, ponieważ funkcja wg definicji obcina część ułamkową. Przechodzę do punktu 6 , zakładam P:=0 ( jest reszta z dzielenia ) Punkt 7 I=2+1 ; I=3 Punkt 8; 3 <= sqrt(7) ; 3 <= 2,64 wynik: NIE , przechodzimy do Punkt 9 [ P=1] , to jest fałsz , wynik NIE , przechodzimy do Punkt 10 , wypisz „NIE” Powinien być wynik „TAK” Co jest błędnego w moim toku rozumowania ? Proszę o podanie książek w której znajdują się przykłady schematów blokowych. Chciałbym poćwiczyć. Z Góry Dziękuję
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 07-10-2016 23:36:49 Przez pipu123 z powodu
Temat :Odp:Odp:Schemat blokowy-liczby prawie pierwsze.. 11-08-2016 17:54:25 
Gość

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Schemat blokowy-liczby prawie pierwsze

[Gość 11-08-2016 17:52:09]:

Temat stary, ale ma alternatywne rozwiązanie, gdyż będą to kwadraty wszystkich liczb > 1.

w domyśle chodzi o liczby naturalne :)
Logowano IP
Temat :Odp:Schemat blokowy-liczby prawie pierwsze.. 11-08-2016 17:52:09 
Gość

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Schemat blokowy-liczby prawie pierwsze

Temat stary, ale ma alternatywne rozwiązanie, gdyż będą to kwadraty wszystkich liczb > 1.
Logowano IP
Temat :Szukam rozwiązania.. 13-07-2016 10:36:11 
Ewa_Sii

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : Szukam rozwiązania

Cześć :) Mam bardzo ciekawy projekt dla Inżyniera ds. rozwoju algorytmów, jednak mam problem ze znalezieniem osób o tym profilu. Może znajdą się osoby zainteresowane współpracą, bądź jakieś życzliwe osoby pomogą mi skierować moje poszukiwania w odpowiednim kierunku. Zatrudniając ponad 2300 inżynierów, Sii jest liderem usług IT i inżynierii w Polsce. Realizujemy projekty dla wiodących firm z Polski i z zagranicy. Wspieramy naszych Klientów w zakresie rozwoju oprogramowania, zarządzania infrastrukturą IT, testów, usług service desk, szkoleniowych i inżynieryjnych. Sii Polska powstała w 2006 roku i w ciągu kilku lat z małej jednoosobowej firmy przekształciła się w prężnie działające przedsiębiorstwo, zatrudniające obecnie ponad 2000 specjalistów. Świadczone przez Sii usługi dają naszym klientom większą elastyczność, dzięki czemu mogą szybciej i efektywniej realizować swoje cele biznesowe. Inżynier ds. rozwoju algorytmów Zadania: -Tworzenie równań zależnościowych oprogramowania do kontroli transmisji danych, będącego częścią zaawansowanego systemu sterowania ruchem kolejowym w Europie Pożądany profil: -Wykształcenie wyższe (preferowane: matematyka, fizyka, informatyka) -Mile widziane doświadczenie związane z programowaniem lub algorytmiką -Mile widziana znajomość środowiska Linux -Wysokorozwinięte umiejętności interpersonalne -Komunikatywna znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie -Zamiłowanie do programowania w języku C++ będzie dodatkowym atutem Oferujemy: -Zatrudnienie w „Najlepszym miejscu pracy IT w Polsce” w oparciu o umowę o pracę lub B2B (zależnie od Twoich preferencji) -Atrakcyjne warunki pracy, elastyczność, międzynarodowe środowisko pracy -Pakiet benefitów – od biletów do kina, na weekendzie w Bieszczadach kończąc :) -Prywatna opieka medyczna w Medicover (możliwość rozszerzenia go na rodzinę); -Rozwój osobisty i zawodowy poprzez szkolenia techniczne oraz z zakresu umiejętności miękkich; kursy językowe -Minimum 2000 zł za polecenie kolegi / koleżanki do pracy w Sii; -Świetną atmosferę pracy, za którą otrzymujemy liczne nagrody „Great Place to Work in Poland" -Możliwość zmiany projektu i tym samym zdobywania cennego doświadczenia w różnych branżach oraz technologiach Za polecenie osoby do pracy, która byłaby zainteresowana zmianami i wyzwaniami wypłacamy bonus 2000 PLN :) Zachęcam do przesłania CV osoby, za podanie numeru telefonu znajomego 1000 zł. Warunkiem wypłacenia bonusu jest zatrudnienie przez nas polecanej osoby :) Poszukuję aktualnie doświadczonych developerów Java, .NET, C++ i Embedded oraz Testerów automatycznych i manualnych - wszystkie projekty w Katowicach. Ewa Wojtyła HR KATOWICE
Logowano IP
Temat :Odp:Odp:algorytm z nawrotami.. 27-04-2016 11:08:45 
Gość2

Gość
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : algorytm z nawrotami

[Gość 27-04-2016 11:08:03]:

Uważam, że należy włączyć i wyłączyć komputer, to na pewno pomoże ;)

Popieram Gościa wyżej! ;D
Logowano IP
Temat :Odp:algorytm z nawrotami.. 27-04-2016 11:08:03 
Gość

Gość
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : algorytm z nawrotami

Uważam, że należy włączyć i wyłączyć komputer, to na pewno pomoże ;)
Logowano IP
Temat :Algorytm Baera.. 15-04-2016 19:37:44 
skubis

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : Algorytm Baera

Witam serdecznie, poszukuję jakichkolwiek informacji na temat powyższego algorytmu - w internecie nie znalazłem żadnej, nawet szczątkowej informacji na ten temat. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Logowano IP
Temat :Algorytm sortowania szybkiego - pilne.. 10-02-2016 15:19:26 
pingwin1993@gmail.com
Dołączony: 08-02-2016 14:38:53
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Algorytm sortowania szybkiego - pilne

Witam potrzebuje żeby ktoś mi wytłumaczył jak się wyznacza te szybkie sortowanie, potrzebuje to na jutro wiedzieć. Np na liczbach (2, 3, 8, 4, 3, 4, 7, 1, 3, 3, 6)
Logowano IP
Temat :Usuwanie i-tego elemntu kopca min/max.. 05-01-2016 02:03:26 
Dave

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Usuwanie i-tego elemntu kopca min/max

Witam, wiecie może jak zapisać w pseudokodzie usuwanie i-tego elementu z kopca? Wiem jak to działa dla największego i najmniejszego elementu, ale czy dla dowolnego elementu. Ale nie wiem jak zapisać usuwanie i-tego elementu. Pomocy, pewnie to banalne zadanie ale nie mam jeszcze tak rozwiniętej "kreatywności algorytmicznej".
Logowano IP
Temat :Zadanie - pomożecie?.. 29-12-2015 22:01:26 
Anexia

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Zadanie - pomożecie?

Chciałabym Was prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania na zaliczenie. Treść zadania wygląda następująco: Proszę napisać algorytm: dane są dwie tablice A i B ( n-elementowa i m-elementowa) o elementach będących liczbami naturalnymi. Tablice są uporządkowanych niemalejąco. Proszę wyznaczyć liczbę elementów należących do A U B (suma zbiorów tzn. każdy element może wystąpić Jednokrotnie). Wskazana złożoność liniowa.Np. A={1,2,2,3,3,5,8}, B={1,3,4,8,9,10}, A U B ={1,2,3,4,5,8,9,10}, więc szukana liczba to 8. Znajdzie się dobra dusza, która pomoże? :)
Logowano IP
Temat :Silnie spojne skladowe algorytm Tarjana.. 05-12-2015 03:33:12 
Mad

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Silnie spojne skladowe algorytm Tarjana

Hej, mam pytanie czy jest tu osoba która moglaby mi wytlumaczyc jak działa algortym tarjana? pilne !!
Logowano IP
Temat :[c] Jak zapisać algorytm w postaci listy kroków, algorytm zamienia l.. 14-11-2015 12:29:30 
mateusz45412
Dołączony: 14-11-2015 11:16:35
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : [c] Jak zapisać algorytm w postaci listy kroków, algorytm zamienia liczbę dziesiętna na binarna

Temat :[c] Jak zapisać algorytm w postaci listy kroków, algorytm zamienia liczbę dziesiętna na binarna

Jak zapisać poniższy algorytm w postaci listy kroków oraz narysować schemat blokowy ?? #include int main(){ long int liczba_dziesietna,reszta,iloraz; int liczba_binarna[100],i=1,j; printf("(10-2) Wpisz dowolna liczbe dziesietna: "); scanf("%ld",&liczba_dziesietna); iloraz = liczba_dziesietna; while(iloraz!=0){ liczba_binarna[i++]= iloraz % 2; iloraz = iloraz / 2; } printf("Rownowartosc binarna liczby dziesietnej (%d) = ",liczba_dziesietna); for(j = i -1 ;j> 0;j--) printf("%d",liczba_binarna[j]); return 0; }
Logowano IP
Temat :Część wspólna wielokątów.. 06-11-2015 00:12:15 
hubert_legec
Dołączony: 05-11-2015 23:08:02
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Część wspólna wielokątów

Witam! Spotkałem się ostatnio z takim problemem : W przestrzeni trójwymiarowej zdefiniowany jest zbiór graniastosłupów, o poziomych podstawach, będących wielokątami dowolnymi. Graniastosłupy nie muszą być rozłączne. Dokonać wzajemnego podziału graniastosłupów w kierunku pionowym wzdłuż płaszczyzn zawierających ich ściany boczne (każde dwa graniastosłupy, których rzuty poziome na siebie nachodzą, powinny się wzajemnie rozcinać wzdłuż swoich ścian bocznych nawet jeśli mają rozłączne zakresy wysokości). Dane wyjściowe powinny być uporządkowane tak, aby dla każdego obszaru na płaszczyźnie poziomej prezentowana była lista zakresów pionowych leżących nad nim graniastosłupów. Porównać czas obliczeń i wyniki różnych metod. Nie za bardzo wiem jak się za niego zabrać. Ogólnie problem sprowadza się do znalezienia części wspólnej dwóch dowolnych wielokątów. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam
Logowano IP
Temat :Schemat blokowy - tablica.. 25-10-2015 21:03:13 
angel35
Dołączony: 25-10-2015 19:57:17
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Schemat blokowy - tablica

l;Witam. Mam do zrobienia algorytm, z którym nie potrafię sobie poradzić. Oto treść zadania: Nadaj tablicy n-elementowej, z klawiatury, wartości elementów w pętli. Wyprowadź: a) wartość pierwszego elementu tej tablicy, b) zawartość tablicy, c) różnicę między ostatnim elementem a pierwszym, d) sumę wszystkich elementów w tablicy, e) dowolny wybrany przez użytkownika element.
Logowano IP
Temat :Odp:Heurystyka do problemu chińskiego listonosza.. 09-08-2015 11:37:31 
Gość

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Heurystyka do problemu chińskiego listonosza

apropo twojego problemu to jeszcze kilka propozycji mam rozwiazania tego problemu ale to potrzebuje prawidlowych wartosci a nie blednych ktore pojawiaja sie przy problemi koncowej kompilacji zapraszam na rozmowe w realu kontakt nil30325@gmail.com
Logowano IP
Temat :Odp:Heurystyka do problemu chińskiego listonosza.. 09-08-2015 11:28:33 
Gość

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Heurystyka do problemu chińskiego listonosza

ogolnie problem ktory probujesz rozwiazac jest prosty po prostu 2x zastanow sie czym podejmiesz decyzje jakie wartosci wprowadzasz bo nie zawsze modulu robiace to automatycznie poradza sobie z niwelacja zaistnialych problemow przeliczeniowych. Mysl jakie wartosci sa wazne dla dalszego prawidlowego dzialania programu a nie prubujesz sprawdzic jak dzialaja automatyczne schemty niwelujace nieprawidlowe wartosci.
Logowano IP
Temat :Odp:Heurystyka do problemu chińskiego listonosza.. 09-08-2015 11:26:13 
Gość

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Heurystyka do problemu chińskiego listonosza

jednym z lepszych rozwiazan ktore do tej pory sprawdzilem przy programowaniu strukturalnym to wprowadzenie bufora z rozproszona struktura zapisu w obrebie pamieci tymczasowej ale w tym momecie kazda zla wartosc wprowadzona do tej pamieci powoduje szybkie uszkadzanie zapisywanych przesortowanych danych, kolejnym rozwiazaniem ktore przychodzi mi na mysl jest zastosowanie podwujnej pamieci tymczasowej z tym ze jedna z pamieci zawiera moduj segregujacy druga rozpraszajacy a ta z rozpraszajacym musi miec modul segregacji i niwelacji bledow powstalych przy procesie tworzenia bazy danych poprzez wprowadzanie blednych wartosci jest to najbardziej efektywna metoda.
Logowano IP
Temat :Odp:Heurystyka do problemu chińskiego listonosza.. 09-08-2015 11:20:25 
Gość

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Heurystyka do problemu chińskiego listonosza

problem ten probowalem rozwiazac kilka razy w programach kompilujacych struktury danych poprzez rozproszone sortowanie pozniej poprzez zbiorowe gromadzenie paczek danych posortowanych wedlug wartosci ale z reguly poczatkow forma programu zostaje uszkodzona nieprawidlowymi wartosciami co powoduje bezsensowna pozniejsza kompilacje bo nie mozna pozniej analizowac struktury algorytmu w ktorym niewlasciwie wprowadzone wartosci sa bledami poprzedniej kompilacji przeniesienia danych
Logowano IP
Temat :Odp:Heurystyka do problemu chińskiego listonosza.. 09-08-2015 11:14:39 
Gość

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Heurystyka do problemu chińskiego listonosza

jest tez mozliwe przekompilowanie struktury danych juz zapisanych w pamieci podrecznej i docelowej powodujacej bledy na koncu kompilacji ale programy robiace to automatycznie na pewno bledene opcje ktore powoduja na koncu nieprawidlowy wynik wraz z dodatkowymi zaleznosciami usuna, jedynym sensownym rozwiazaniem problemu jest przeanalizowanie calej struktury blokowej programu i wykluczenie zlych wrtosci i zastapienie ich wartosciami dobrymi do prawidlowego funkcjonowania bufora zapisowego
Logowano IP
Temat :Odp:Heurystyka do problemu chińskiego listonosza.. 09-08-2015 11:10:44 
Gość

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Heurystyka do problemu chińskiego listonosza

w programie brakuje na pewno duzej ilosci komend i danych ktore sa niezbedne do dobrego dzialania wszystkich modulow najprawdopodobniej no koncu przeliczenia kompilacji okazuje sie ze pojawiaja sie bledne dane ktore sa powodem zlych wartosci ktore sa dostarczane do modulu wiliczajacego przez poszczegulne bloki decyzyjne
Logowano IP
Temat :Odp:Heurystyka do problemu chińskiego listonosza.. 09-08-2015 11:07:47 
Gość

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Heurystyka do problemu chińskiego listonosza

nastepuje najprowwdopodobniej zapelnienie bufora transformacji i problem z defragmentacja poszczegulnych struktur danych podczas zapisu i odczytu z pamieci wejsciowej do koncowego efektu kompilacyjnego programu
Logowano IP
Temat :interpolacja dwuliniowa poziomow szarosci.. 17-06-2015 21:53:47 
zust2107
Dołączony: 17-06-2015 19:04:21
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : interpolacja dwuliniowa poziomow szarosci

witam, mialem na egzaminie takie pytanie i nie bardzo wiem o co chodzi, moglby ktos wyjasnic jak to zrobic?
Załączniki
 wk6.JPG [37 KB] ::
Logowano IP
Temat :Schemat blokowy.. 29-04-2015 22:41:11 
Konoreq

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Schemat blokowy

Schemat blokowy dodawania elementu do listy na poczatek, koniec i w dowolne miejsce, w 2 przypadkach: jednokierunkowej(cyklicznej) i dwukierunkowej.
Logowano IP
Temat :Odp:Mam schemat blokowy nie wiem jak napisac pseudokod.. 08-04-2015 22:47:51 
Romek
Dołączony: 19-01-2014 23:39:01
Posty: 10
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Mam schemat blokowy nie wiem jak napisac pseudokod

Z tego co zrozumiałem schemat blokowy to poszukujesz takiego indeksu Tablicy, dla którego suma elementów od 0 do iteratora będzie połową sumy wszystkich elementów tablicy.
Ale co będzie gdy elementy Tablicy będa tak dobrane że nigdy dokładnie ten warunek nie będzie spełniony? Lepiej dać tam warunek >= zamiast =.
Teraz jeśli chodzi o pseudokod to jego wygląd zależy od języka, w którym będziesz programował. Pseudokod posługuje się konstrukcjami pętli for, if, repeat itd. oraz opisem słownym wykonywanych czynności lub skutków do których program dąży. Sądząc z użycia znaku podstawienia := i znaku równości = to językiem docelowym będzie Pascal.
Początek pseudokodu, który wypisałeś jest OK. Dalej w pętli masz dwa warunki zakończenia pętli, więc praktycznie (N jest znane przed pętlą iteracji) można użyć pętli for z warunkiem wewnątrz pętli, że gdy nastąpi warunek Aktualnie >= Suma - Aktualnie to wypiszemy wartość iteratora a wstawimy iterator= N-1 i wtedy pętla for się sama zakończy. To jest trik Paskalowy i w innych językach może się nie udać.
Można też zastosować pętle while lub repeat.
Logowano IP
Temat :Sortowanie topologiczne.. 28-03-2015 16:27:55 
antros11

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Sortowanie topologiczne

Witam, ostatnio spotkałem się z problemem sortowanie topologicznego, którego nie potrafię rozwiązać. Otóż "treść" problemu brzmi mniej więcej tak: Należy posortować podane na wejściu zadania w kolejności ich wykonywania. W pierwszym wierszu wejścia podane są dwie liczby naturalne n ≤ 105 i m ≤ 105 oznaczające odpowiednio liczbę zadań do wykonania i liczbę warunków. W każdym z następnych m wierszy podane są dwie liczby naturalne ai, bi, informujące nas o tym, że zadanie ai musi zostać wykonane przed zadaniem bi. Każde zadanie ma unikalny identyfikator - liczbę naturalną z przedziału obustronnie domkniętego [1, n]. Twój program powinien wypisać zadania w kolejności ich wykonywania. Jeśli dwa zadania mogą być wykonane w tym samym momencie, najpierw należy wykonać zadania o większym numerze. Jeśli nie istnieje kolejność wykonywania zadań spełniająca wszystkie podane warunki, Twój program powinien wypisać słowo "NIE" Jakieś pomysły/porady/programy?
Logowano IP
Temat :Problem z nazewnictwem.. 11-02-2015 01:34:57 
zimy gość

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Problem z nazewnictwem

Witam, czy mógłbym prosić o " rozjaśnienie" mi poniższych tematów z przedmiotu Algorytmy i struktury danych. Przeszukując internet natrafiłem na sporo sprzecznych informacji. Proszę napisać o jakie algorytmy chodzi. Czy dostęp bezpośredni to wewnętrzny a sekwencyjny to zewnętrzny? 1) Metody sortowania struktur danych o dostępie bezpośrednim - algorytmy, własności, zastosowania 2) Metody sortowania struktur danych o dostępie sekwencyjnym - algorytmy, własności, zastosowania . Pozdrawiam serdecznie
Logowano IP
Temat :Mam schemat blokowy nie wiem jak napisac pseudokod.. 09-01-2015 13:13:13 
Arturrrre

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Mam schemat blokowy nie wiem jak napisac pseudokod

[IMG]http://i57.tinypic.com/2lj2q9l.jpg[/IMG] Nie wiem czy dobrze Pseudokod : 1) Start 2) Wczytaj Tablica 3) Suma := Ʃ Tablica 3.1) Aktualnie := 0 3.2) Iterator :=0 4)Aktualnie := Aktualnie + Tablica[Iterator] 5) Jeżeli Aktualnie =Suma – aktualnie 5.1) Wypisz Iterator + 1 5.2) W przeciwnym razie
Logowano IP
Temat :Całkowanie C#.. 29-12-2014 20:45:35 
zenekj23
Dołączony: 29-12-2014 19:20:30
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : Całkowanie C#

Witam mam problem a mianowicie potrzebuje napisać prostą aplikacje okienkową w C# obliczającą całkę z podanej przez użytkownika funkcji w podanych granicach całkowania i z podaną dokładnością. Na stronie znalazłem algorytmy pozwalające na wykonanie tej czynności. Postanowiłem że dane pobierać będę od użytkownika za pośrednictwem textBox'ów. Wszystko szło dobrze udaje się pobierać granice całkowania oraz jego dokładność. Problem mam z pobranie funkcji i przekazaniem jej do dalszej obróbki. Przyznaje że C# nie jest moją mocną stroną oto mój kod: [code]using System; using System.Collections.Generic; using System.ComponentModel; using System.Data; using System.Drawing; using System.Linq; using System.Text; using System.Threading.Tasks; using System.Windows.Forms; namespace WindowsFormsApplication1 { public partial class Form9 : Form { double xp = 0; double xk = 0; int n = 0; public delegate double FUNC(double x); /// /// Oblicza calke metoda prostokatow w przedziale od xp do xk z dokladnoscia n dla funkcji fun /// /// poczatek przedzialu calkowania /// koniec przedzialu calkowania /// dokladnosc calkowania /// funkcja calkowana /// private static double calculate(double xp, double xk, int n, FUNC func) { double dx, calka; dx = (xk - xp) / (double)n; calka = 0; for (int i = 1; i <= n; i++) { calka += func(xp + i * dx); } calka *= dx; return calka; } //funkcja dla ktorej obliczamy calke private static double func(double x) { return (x * x * x) + 2 * (x * x) - x + 13; //return Convert.ToDouble(textBox4.Text); } public Form9() { InitializeComponent(); } private void button2_Click(object sender, EventArgs e) { textBox1.Clear(); textBox2.Clear(); textBox3.Clear(); textBox4.Clear(); textBox5.Clear(); xp = 0; xk = 0; n = 0; } private void button1_Click(object sender, EventArgs e) { if (textBox1.Text=="" || textBox2.Text=="" || textBox3.Text=="") { textBox1.Text = ""; textBox2.Text = ""; textBox3.Text = ""; textBox4.Text = ""; } else { FUNC function = new FUNC(func); xp = Convert.ToDouble(textBox1.Text); xk = Convert.ToDouble(textBox2.Text); n = Convert.ToInt32(textBox3.Text); textBox5.Text = Convert.ToString(calculate(xp, xk, n, function)); } } } }[/code]
Logowano IP
Temat :Odp:Anaglify - konwersja zdjęć 2D na 3D.. 21-11-2014 22:27:41 
Gość

Gość
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Anaglify - konwersja zdjęć 2D na 3D

Także chętnie dowiedziałbym się o tym metodach oraz zapoznał się z literaturą, tak jak kolega wyżej pisze.
Logowano IP
Temat :Odp:Program do zamiany liczb zapisanych słownie do postaci liczbowej(.. 27-09-2014 20:24:33 
Romek
Dołączony: 19-01-2014 23:39:01
Posty: 10
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : Program do zamiany liczb zapisanych słownie do postaci liczbowej(cyfry)

Temat :Odp:Program do zamiany liczb zapisanych słownie do postaci liczbowej(cyfry)

Niezależnie od języka programowania trzeba uwzględnić dwa problemy. Pierwszy to pomyłki w pisaniu słownym liczb. Program musi rozpoznawać słowa z literówkami. Do tego potrzebny jest algorytm Levenshteina. W pierwszym kroku musi rozpoznać, że "dwiescie" to to samo co "dwieście". A więc cały napis słowny "dwiescie piecdzieiąt trzy" powinien być słowo po słowie "przypasowany" do słownika zawierającego prawidłowe formy: tysiąc dziewięćset osiemset siedemset sześćset pięćset czterysta trzysta dwieście sto dziewięćdziesiąt osiemdziesiąt itd. Druga część to rozpoznawanie czy dany ciąg należy do grupy miliardów, milionów, tysięcy lub jednostek. Reszta to - w grupie np tysięcy - proste dodawanie: dwiescie piecdzieiąt trzy = 200 + 50 + 3 = 253. W rozwiązaniu kryje się jeszcze jeden kruczek; słowa oznaczające grupę miliard, milion, tysiąc może występować w trzech formach i algorytm powinien każdą z tych form prawidłowo rozpoznawać. O czym tu mówimy? 1 tysiąc, 2 tysiące, 5 tysięcy. Te formy zależą od liczby jaka stoi przed słowem tysiąc. To temat na osobny artykulik i funkcję na 7 linijek :-)
Logowano IP
Temat :Schemat Blokowy Obliczający dominate.. 11-09-2014 21:06:53 
psychoooool
Dołączony: 11-09-2014 18:55:29
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Schemat Blokowy Obliczający dominate

Witam jestem uczniem technikum i dostaliśmy od pana zadanie. Mamy zrobić schemat blokowy obliczający dominantę z liczb 1,2,3,1,1. Niestety gdy mieliśmy lekcje z tablicami leżałem w szpitalu i bądź co bądź na lekcjach mnie nie było wiec nie mam pojęcia jak owy schemat blokowy zrobić. Kolega przesłał mi fotografię na której jest to co zrobili przez 45 minut ( dopiero zaczynamy ten temat więc proszę o wyrozumiałość) Jeśli można prosił bym też aby oprócz schematu ktoś wyjaśnił mniej więcej co jest czym i jak należy takowe schematy wykonywać w przyszłości bo akurat nasz nauczyciel nie ma w zwyczaju tłumaczyć czego 2 razy nawet uczniom którzy nie byli w stanie przyjść na lekcję a ja nie lubię gdy nie wiem co się dzieje na lekcji :). Osobie która pomoże z góry bardzo dziękuje :) PS: Fotografia nie wyraźna niestety " zakaz fotografowania " obowiązuje w klasie, nauczyciel też zauważył że popełnili w tym kilka błędów ale nie powiedział im co jest nie tak z danych schematem [ schemat nie został dokończony ]
Logowano IP
Temat :algorytm na uzyskanie z podanych liczb wartości całkowitych.. 13-08-2014 20:17:40 
NothingSpecial

Gość
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : algorytm na uzyskanie z podanych liczb wartości całkowitych

Witam. Mam następujący problem i zwracam się do Was o pomoc. Mam wiele liczb, załóżmy 144,198,203,499 itd. Czy jest możliwość utworzenia algorytmu, jakiegoś wzoru w Excel, który pozwoli na sprawdzenie, czy jest kombinacja, w której któreś z tych liczb tworzą liczbę całkowitą tj. 200,300,400 itp? Bardzo proszę o pomoc.
Logowano IP
Temat :Problem przy rozwiązaniu dwóch zadań.. 22-06-2014 17:31:35 
henry900
Dołączony: 22-06-2014 15:26:52
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : Problem przy rozwiązaniu dwóch zadań

Witam, mam problem z dwoma zadaniami, prowadząca powiedziała że ich nie przyjmie bo są źle ale nie powiedziała co jest źle. Pierwsze: Przedstawiony algorytm wykorzystywany jest w turniejach ewolucyjnych do wyboru lepiej przystosowanych osobników (zamiast stałej 3 może być inny rozmiar „turnieju”) Kod: select(n) P:= [1,2,...,n] for i:= 1 to n do for j:= 1 to 3 do tj:= wylosowana liczba ze zbioru P wybrany:= max(t1, t2, t3) Jaka jest wartość oczekiwana liczby elementów zbioru P, które ani razu nie zostaną wybrane? Chciałem wykorzystać wzór Bernoulliego Pn(k )=(nk)∗p^k∗q^(n−k) gdzie: n- reprezentuję liczbę turniejów k- reprezentuje liczba sukcesów – nie wylosowania liczby i doszedłem do wniosku że wzór się skróci Pn=p^k Później obliczłem ilość wariacji V =n^k I podstawiam to wszystko pod wzór wartości oczekiwanej: EX=Σxi pi wynik: EX=Σxi∗(1−(pi^k/n^k))^n i drugi: Załóżmy, że zbudowano drzewo BST dla kluczy 1,2,...,n w sposób następujący. Wygeneruj losową permutację π zbioru {1,2,...,n}, a następnie wstaw do początkowo pustego drzewa wszystkie klucze w kolejności: π(1),π(2),...,π(n). Oszacuj wartość oczekiwaną wysokości takiego losowego drzewa. jako wynik podałem log2n gdyż taka jest wysokość drzewa zrównoważonego ale wydaje mi się że miałem uwzględnić również niezrównoważone ale nie wiem jak się do tego zabrać. Gdyby ktoś mógł jakoś pomóc byłbym bardzo wdzięczny.
Logowano IP
Temat :Systemy eksperckie.. 08-06-2014 00:10:38 
raffi
Dołączony: 07-06-2014 21:54:25
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Sztuczna inteligencja
Temat : Systemy eksperckie

Witam, zacząłem tworzyć własny system ekspercki w celu ułatwienia sobie życia oraz aby się nauczyć czegoś nowego. Na razie jestem w fazie projektowania - kartka i ołówek :) Typowy system powinien, raczej musi zawierać interfejs użytkownika, edytor bazy wiedzy, mechanizmu wnioskowania oraz mechanizmu wyjaśniającego. Ja jeszcze dokładam coś na wzór mechanizmu sprawdzającego gramatykę (w języku angielskim). Streszczając :) Mam problem z rozumieniem zdania, w sensie jak program ma je przetwarzać? Czyli co ma i jak musi wyłuskać te informacje (np. z przebiegu historii rozmowy, internet, ...), a jak coś mu brakuje to niech się dopyta użytkownika :) Za nim wziąłem się za SE, to przez dłuższy czas obcowałem, starałem się ogarnąć SSN, oraz testowałem swoje "pseudo" Chat-boty. Więc jakieś tam pojęcie mam :)
Logowano IP
Temat :jak narysować algorytm do zadania.. 02-02-2014 17:42:47 
donik
Dołączony: 02-02-2014 16:35:06
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : jak narysować algorytm do zadania

Witam, nie mogę poradzić sobie z narysowaniem algorytmu do tego zadnia. Proszę o pomoc! Hodowca zwierząt futerkowych chciałby dowiedzieć się, kiedy liczba zwierząt przekroczy liczbę miejsc w klatkach, którymi dysponuje. Hodowlę zaczyna od jednej pary. Wiadomo, że para dorosłych zwierząt (tj. starszych niż 6 miesięcy) ma średnio co 4 miesiące dwoje młodych. Hodowca dysponuje klatkami mogącymi pomieścić 800 zwierząt. Narysuj algorytm programu, który pozwoli wyliczyć, kiedy trzeba będzie kupić nowe klatki.
Logowano IP
Temat :Odp:Schemat blokowy-liczby prawie pierwsze.. 01-02-2014 10:54:39 
Gość

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Schemat blokowy-liczby prawie pierwsze

Powyższy algorytm jest błędny. Sprawdź dla przykładu liczbę 25. Dzieli się ona przez 1, 5 i 25, więc jest liczbą prawie pierwszą. Tak, wiem - odkopuję stary temat.
Logowano IP
Temat :schemat blokowy, algorytm.. 29-01-2014 16:49:27 
anta
Dołączony: 29-01-2014 15:39:46
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : schemat blokowy, algorytm

Witam! Niestety jestem już po egzaminach, ale NADAL nie rozumiem pewnych rzeczy i prosiłabym o wytłumaczenie tych zadań. O zrobienie również, by sprawdzić jakie błędy popełniłam, ale przede wszystkim proszę o wytłumaczenie. 1. Narysuj schemat blokowy algorytmu, który zsumuje liczby ujemne zapisane w jednowymiarowej tablicy T o rozmiarze N. Wykorzystaj iterację ograniczoną zrealizowaną za pomocą iteracji warunkowej "dopóki". Omów działanie tej iteracji. 2. Jakiego typu i jak jest zorganizowana struktura danych zwana listą dwukierunkową? Co należy zrobić aby zrealizować kolejkę z wykorzystaniem listy dwukierunkowej. 3. Zapisz w pseudojęzyku programowania procedurę rekurencyjną drugi etap sortowania drzewiastego. Na tym przykładzie wyjaśnij zasadę działania rekurencji. 4. Załóżmy, że istnieje algorytm o złożoności N^3 rozwiązujący zadany problem algorytmiczny. Wyjaśnij kiedy ten problem będzie uznany za zamknięty, a kiedy za problem z taką algorytmiczną. 5. Opisz metodę rozwiązywania problemów algorytmicznych zwaną "nadklasą"?. Zilustruj, wyznaczając krok po kroku "najkrótszą drogę" od lewego górnego rogu do prawego dolnego rogu poruszając się tylko w dół, w prawo, po skosie. Tabelka: 1224 3617 2158 1223
Logowano IP
Temat :Schemat blokowy........ 28-01-2014 02:14:41 
Problem

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Schemat blokowy......

Hejka ! Jeżeli warunek pętli while nie zostanie spełniony, to wtedy przechodzi przez instrukcje, czy kończy program ?
Logowano IP
Temat :Odp:algorytm pseudokod.. 26-01-2014 01:16:55 
Romek
Dołączony: 19-01-2014 23:39:01
Posty: 10
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : algorytm pseudokod

dane liczby całkowite a, b; 
 suma = 0;
 for i=1 to a do
   suma = suma + b;
 wydrukuj suma



 czyli: wyzeruj zmienna suma;

 dodawaj a razy b do sumy; 
Logowano IP
Temat :Odp:Pascal.. 25-01-2014 15:17:53 
Romek
Dołączony: 19-01-2014 23:39:01
Posty: 10
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : Pascal

Administratora proszę o usunięcie źle sformatowanych listingów i poprawienie działania formularza
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 25-01-2014 16:55:08 Przez Romek z powodu źle sformatowane
Temat :Odp:Pascal.. 25-01-2014 15:16:01 
Romek
Dołączony: 19-01-2014 23:39:01
Posty: 10
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : Pascal

Dla trzecich potęg nie ma rozwiązania.
Dla czwartych potęg są trzy rozwiązania.
 {$B-}
 program TestSumy4pot;
 uses CRT; { Turbo Pascal ver 5.5 }
 type str4 = string[4];
 var sss : str4;
     a,b,c,d,err,i,j : integer;
     sukces : boolean;
 function iStr( iii : longint ): Str4;
 var ssss : str4;
 begin
   Str( iii, ssss );
   iStr:= ssss;
 end;

 begin
   writeln(' Szukanie wszystkich liczb 4-ro cyfrowych, dla ktorych');
   writeln(' suma czwartych poteg cyfr tej liczby jest rowna tej liczbie.');
   sukces := false;
   for i:=1111 to 9999 do
     begin
       sss := iStr( i );
       Val( sss[1], a, err );
       Val( sss[2], b, err );
       Val( sss[3], c, err );
       Val( sss[4], d, err );
       j := a*a*a*a + b*b*b*b + c*c*c*c + d*d*d*d;
       if i = j then
         begin
           sukces := true;
           writeln( a,'^4 + ', b,'^4 + ', c,'^4 + ', d,'^4 = ',i );
         end;
     end;
   if NOT sukces then
     writeln(' Nie zanleziono ');
   readln;
 end. 
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 26-01-2014 01:27:02 Przez Romek z powodu wreszcie sformatowany kod
Temat :Odp:Pascal.. 25-01-2014 15:13:03 
Romek
Dołączony: 19-01-2014 23:39:01
Posty: 10
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : Pascal

skasowany przez autora z powodu źle sformatowanego listingu
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 01-11-2014 11:29:38 Przez Romek z powodu źle sformatowany listing
Temat :Odp:algorytm pseudokod.. 25-01-2014 01:10:46 
Romek
Dołączony: 19-01-2014 23:39:01
Posty: 10
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : algorytm pseudokod

dane liczby całkowite a, b; suma = 0; for i=1 to a do suma = suma + b; wydrukuj suma czyli wyzeruj zmienna suma; dodawaj a razy b do sumy;
Logowano IP
Temat :Odp:Pascal.. 25-01-2014 01:03:37 
Romek
Dołączony: 19-01-2014 23:39:01
Posty: 10
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : Pascal

Prosze o usunięcie
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 06-02-2014 02:19:14 Przez Romek z powodu
Temat :pomoc.. 22-01-2014 13:00:36 
werdin12
Dołączony: 22-01-2014 11:55:00
Posty: 2
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : pomoc

elo , szukam osoby ktora wytlumaczy mi algortym "algorytm generowania wzorcow temporalnych"
Logowano IP
Temat :szukam algortymu.. 22-01-2014 12:59:25 
werdin12
Dołączony: 22-01-2014 11:55:00
Posty: 2
Lokalizacja
Forum : Sztuczna inteligencja
Temat : szukam algortymu

elo,czy ktos wutlumaczy mi algorytm o nazwie " algorytm generowania wzorcow temporalnych"
Logowano IP
Temat :Problem z obliczaniem calki podwojnej metoda monte carlo.. 18-01-2014 17:58:12 
leni
Dołączony: 18-01-2014 16:51:37
Posty: 2
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : Problem z obliczaniem calki podwojnej metoda monte carlo

Witam, mam nastepujacy problem z obliczaniem calki podwojnej metoda monte carlo, oto kod: Oto kod programu: #include #include using namespace std; double f(double x, double y) { return 1/((y+x+1)*(y+x+1)); } int main() { int N = 5000000; int i; double s,xp,xk,dx,dy,yp,yk; cout << "Podaj poczatek przedzialu x: " << endl; cin >> xp; cout << "Podaj koniec przedzialu x: " << endl; cin >> xk; cout << "Podaj poczatek przedzialu y: " << endl; cin >> yp; cout << "Podaj koniec przedzialu y: " << endl; cin >> yk; srand((unsigned)time(NULL)); dx = (xk-xp); dy = (yk-yp); for (int j = 0; j<200; j++){ s = 0; for (i=1;i<=N;i++) { s += f(xp+((double)rand()/(double)(RAND_MAX)*dx),yp+((double)rand()/(double)(RAND_MAX)*dy)); } s = (dx*dy / N) *s; cout << "Wartosc calki wynosi : " << s << endl; } system("pause"); } a oto jaki pojawia sie komunikat: a także pojawia sie taki komunikat:
Logowano IP
Temat :Problem z obliczaniem calki podwojnej metoda monte carlo.. 18-01-2014 17:56:57 
leni
Dołączony: 18-01-2014 16:51:37
Posty: 2
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : Problem z obliczaniem calki podwojnej metoda monte carlo

Witam, mam nastepujacy problem z obliczaniem calki podwojnej metoda monte carlo, oto kod: Oto kod programu: #include #include using namespace std; double f(double x, double y) { return 1/((y+x+1)*(y+x+1)); } int main() { int N = 5000000; int i; double s,xp,xk,dx,dy,yp,yk; cout << "Podaj poczatek przedzialu x: " << endl; cin >> xp; cout << "Podaj koniec przedzialu x: " << endl; cin >> xk; cout << "Podaj poczatek przedzialu y: " << endl; cin >> yp; cout << "Podaj koniec przedzialu y: " << endl; cin >> yk; srand((unsigned)time(NULL)); dx = (xk-xp); dy = (yk-yp); for (int j = 0; j<200; j++){ s = 0; for (i=1;i<=N;i++) { s += f(xp+((double)rand()/(double)(RAND_MAX)*dx),yp+((double)rand()/(double)(RAND_MAX)*dy)); } s = (dx*dy / N) *s; cout << "Wartosc calki wynosi : " << s << endl; } system("pause"); } a oto jaki pojawia sie komunikat: a także pojawia sie taki komunikat:
Logowano IP
Temat :Pascal.. 16-12-2013 15:18:22 
kame89
Dołączony: 12-12-2013 14:48:00
Posty: 3
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : Pascal

Mam do zrobienia coś takiego Wprowadź wszystkie liczby 4-ro cyfrowe dla których suma trzecich potęg cyfr jest równa tej liczbie Może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić?
Logowano IP
Temat :..... 16-12-2013 01:55:52 
hupsada
Dołączony: 16-12-2013 00:50:52
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : ...

...
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 13-07-2017 12:15:32 Przez hupsada z powodu usunięcie.
Temat :Help.. 12-12-2013 16:13:34 
kame89
Dołączony: 12-12-2013 14:48:00
Posty: 3
Lokalizacja
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Help

Może mi ktoś wyjaśnić gdzie ja mam tu błąd i jak go rozwiązać?
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 12-12-2013 19:14:40 Przez kame89 z powodu
Temat :Pomoc.. 12-12-2013 15:57:21 
kame89
Dołączony: 12-12-2013 14:48:00
Posty: 3
Lokalizacja
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Pomoc

Witam mam do zrobienia coś takiego proszę o pomoc bo ja jakoś sobie z tym nie radze:) Przeszukiwanie binarne INDEKS -------------------------------------------------- Dane 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. . . . . n. Wyszukanie elementu o określonej wartości Algorytm przeszukiwania liniowego N- operacji porównania Złożoność obliczeniowa O(n) Dane uporządkowane 1. 2. 3. 4.<---------- n/4 5. 6. 7.<-------- n/2 8. 9. . . . . n. Przeszukiwanie binarne n=1024=2^10 10 porównań Wygenerować przypadkową tablice np 1000 elementową uporządkować zbiór procedura porządkowania binarnego Dane nieuprządkowane 1- Index 2- 3- 4- Klucz nr | nr elementu 5- Abramowicz | 153 6- Babiński | 3 7- Celanowcz | 257 8- 9- 10- Iskiński | 127 11- 12- 13- 14- <--------seek(plik, 127) 15- 16- 17- 18- 19- do bazy stworzyć indeks klucz indeksowania i pole numeru Napisać procedure poszukiwania binarnego
Logowano IP
Temat :Algorytm (schemat blokowy).. 23-11-2013 20:04:12 
seitek
Dołączony: 23-11-2013 18:59:54
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Algorytm (schemat blokowy)

Witam! Potrzebuje zrobić algorytm do zadania które jest w załączniku. Bardzo bym prosił o pomoc z waszej strony. Z góry dziękuje. ZAŁĄCZNIK: http://www9.zippyshare.com/v/32093915/file.html
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 23-11-2013 20:12:58 Przez seitek z powodu
Temat :algorytm pseudokod.. 09-11-2013 01:25:58 
algorytmy71
Dołączony: 09-11-2013 00:20:58
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : algorytm pseudokod

Witam. Dopiero zaczynam przygodę z algorytmami i sprawiają mi one dużo problemu. Czy możecie mi napisać i wytłumaczyć nastepujący algorytm? Algorytm który wymnaża dowolne liczby całkowite, ale bez mnożenia. Ma być napisany pseudokod
Logowano IP
Temat :Kalendarz.. 14-10-2013 21:08:29 
plansza10
Dołączony: 14-10-2013 19:01:46
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : Kalendarz

Dzień dobry. Prosił bym o pomoc w algorytmie. Oto treść. Metoda sprawdzenia, czy rok jest przestępny wygląda następująco: F(1) = 0 F(rok) = (a*F(rok-1)+b+rok) mod m, gdzie a, b i m to wybrane przez scenarzystów parametry. Jeśli wartość powyższej funkcji dla wybranego roku przekroczy próg (również wymyślony przez scenarzystów), to rok jest przestępny. Zakładamy, że pierwszego dnia pierwszego miesiąca pierwszego roku mamy pierwszy dzień tygodnia. Dodatkowo obliczenia rozpoczynamy od roku 1. Wejście: Na standardowym wejściu w pierwszym wierszu podanych jest 7 liczb dodatnich lm, ldt, a, b, m, p, mprz oznaczające kolejno dla rozważanej konfiguracji liczbę miesięcy, ile dni ma tydzień, parametry dla funkcji, próg oraz w którym miesiącu doliczany jest dodatkowy dzień, gdzie lm należy do <1;1000>, ldt <1;100>, a,b,p,m do <1;100000>. W kolejnym wierszu znajduje się ciąg lm liczb dodatnich z przedziału <1;100>, z których każda oznacza liczbę dni w kolejnych miesiącach. Następny wiersz to liczba naturalna n, a w kolejnych n wierszach znajdują się 3 liczby dodatnie d, m, r, oznaczające datę w postaci „dzień miesiąc rok”, gdzie n należy do <1;10000>, r należy do <1;10000>. Wyjście: Na standardowym wyjściu należy podać n liczb naturalnych, oznaczających numer dnia tygodnia, jaki przypada dla każdej z wybranych dat. Przykład: Wejście: 3 5 4 2 20 15 2 10 12 7 2 9 2 1 7 3 100 Wyjście: 4 5 Próbowałem napisać to za pomocą algorytmu kalendarza wiecznego lecz mam błędy więc pisze do was. W załączniku dołączam swoje wypociny.
Logowano IP
Temat :Odp:Wyszukaj podciąg w ciągu - prośba o sprawdzenie.. 13-10-2013 16:56:55 
babyclon
Dołączony: 13-10-2013 14:21:58
Posty: 3
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Wyszukaj podciąg w ciągu - prośba o sprawdzenie

A więc mój schemat wygląda mniej więcej tak: 1. start 2. wypisz a(wyrazy ciągu) n (długość ciągu), b (kolejne wyrazy podciągu) m (długość podciągu) 3. Jeśli n (mniejszy od) m to idź do 12 4. i2 = 1 5. i1 = 1 6. Jeśli a[i1] = b[i2] to idź do 11. 7. i1 = i1 + 1 8. Jeśli i1 (mniejsze bądź równe) n to idź do 6 9. wypisz: b[i2] "nie jest podciągiem ciągu" 10. Idź do 12 11. wypisz b[i2] 10. i2 = i2 + 1 11. Jeśli i2 (mniejsze bądź równe) m to idź do 5 12. KONIEC Głównie chodzi mi o to, czy w środku algorytmu mogę dać instrukcję wypisz b[i2], jako, że i2 jest zmienną i b[i2] zostanie wypisane kilkakrotnie, ale jako inna liczba, prawda?. Czy w ten sposób ten algorytm wypisze mi wszystkie wyrazy podciągu zawartego w ciągu i co więcej, wypisze mi, które wyrazy podciągu nie zawierają się w ciągu?
Logowano IP
Temat :Odp:Wyszukaj podciąg w ciągu - prośba o sprawdzenie.. 13-10-2013 16:55:00 
babyclon
Dołączony: 13-10-2013 14:21:58
Posty: 3
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Wyszukaj podciąg w ciągu - prośba o sprawdzenie

Coś chyba się źle wysłało, Wysyłam więc jeszcze raz: A więc mój schemat wygląda mniej więcej tak: 1. start 2. wypisz a(wyrazy ciągu) n (gługość ciągu), b (kolejne wyrazy podciągu) m (długość podciągu 3. Jeśli n
Logowano IP
Temat :Wyszukaj podciąg w ciągu - prośba o sprawdzenie.. 13-10-2013 16:53:33 
babyclon
Dołączony: 13-10-2013 14:21:58
Posty: 3
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Wyszukaj podciąg w ciągu - prośba o sprawdzenie

A więc mój schemat wygląda mniej więcej tak: 1. start 2. wypisz a(wyrazy ciągu) n (gługość ciągu), b (kolejne wyrazy podciągu) m (długość podciągu 3. Jeśli n
Logowano IP
Temat :Mapy wysokości z wykorzystaniem Fraktali.. 10-10-2013 16:18:54 
Revelict
Dołączony: 10-10-2013 13:58:04
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Mapy wysokości z wykorzystaniem Fraktali

Witam W jaki sposób można wygenerować mapę wysokości wykorzystując do tego zbiory fraktali takie jak: Mandelbrota, Julii. Jaki algorytm wykorzystać, lub czy wymyślić coś własnego albo w jaki sposób wykorzystać algorytm generowania fraktali do wygenerowania takiej mapy 3D. Ogólnie zasady tworzenia map znam ale nie mam pomysłu na wykorzystanie fraktali do jej wygenerowania? Prosił bym o jakieś sugestie w tej dziedzinie. Pozdrawiam
Logowano IP
Temat :generator kolejnych liczb.. 09-09-2013 18:30:16 
vienio
Dołączony: 09-09-2013 16:09:53
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : generator kolejnych liczb

Cześć, nie wiem w jakim kierunku pójść... Na różnych komputerach (środowisko Windows), w różnych miejscach wytwarzam dokumenty w różnych programach np. LaTeX, Word, .... Wciąż jest problem - jaki nadać numer kolejny pismu, kiedy jestem poza swoim biurem. Pomyślałem, że fajnie by było w Dropboxie umieścić jakiś programik, a na dostępnych wszystkich hostach na pulpicie dwa przyciski: - "pokaż aktualny numer pisma" - "dodaj numer" Jest jakiś gotowy programik spełniający moje potrzeby? Jak taki kod (basic, php, perl) samemu spreparować mając mgliste pojęcie i brak narzędzi (kompilatorów)? Mogę poprosić o sugestie? Pozdrawiam
Logowano IP
Temat :Heurystyka do problemu chińskiego listonosza.. 28-08-2013 20:08:02 
Buyuk

Gość
Forum : Algorytmy grafowe
Temat : Heurystyka do problemu chińskiego listonosza

Witam :-) Próbuję wymyślić jakąś prostą heurystykę do problemu chińskiego listonosza. Wiem że istnieje dobry algorytm rozwiązujący ten problem w czasie wielomianowym, natomiast mimo wszystko jestem ciekawy jaką można by wymyślić do tego problemu prostą heurystykę. Jak do tej pory odrzuciłem próbkowanie losowe jako zbyt mało wydajne, natomiast aktualnie rozważam skorzystanie z podejścia hill-climning. Natknąłem się jednak na problem z transformacją tymczasowego rozwiązania w jakiegoś obiecującego sąsiada z przestrzeni rozwiązań. Jeżeli ktoś wymyśli jakąś względnie prostą heurystykę będę wdzięczny za podzielenie się nią ze mną :-) Z góry dzięki, Buyuk.
Logowano IP
Temat :Anaglify - konwersja zdjęć 2D na 3D.. 23-07-2013 13:43:57 
Sir_Mark
Dołączony: 23-07-2013 11:30:13
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Anaglify - konwersja zdjęć 2D na 3D

Witajcie, Interesuje mnie technika konwersji pojedynczych zdjęć na anaglify (czyli tworzenie mapy głębi obrazu i na tej podstawie wygenerowanie anaglifu). Czy ktoś z was spotkał się z metodami tworzenia takiej konwersji? I druga prośba (myślę że łatwiejsza): czy ktoś mógłby polecić literaturę traktującą ogólnie o stereofotografii, anaglifach, trójwymiarowości? Obojętnie czy pisaną po polsku, czy po angielsku. Pozdrawiam, Marek
Logowano IP
Temat :Odp:Schemat blokowy-liczby prawie pierwsze.. 25-06-2013 14:47:02 
sylwia123
Dołączony: 25-06-2013 12:20:00
Posty: 2
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Schemat blokowy-liczby prawie pierwsze

czyli taka liczba będzie się dzielić przez 1 i samą siebie oraz przez 2 "lub" 3 i nie dzielą przez 2 "i" 3
Logowano IP
Temat :zadanie zagatka.. 25-06-2013 14:33:24 
sylwia123
Dołączony: 25-06-2013 12:20:00
Posty: 2
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : zadanie zagatka

Kwadratową tablicę dwuwymiarowa TAB o N wierszach i N kolumnach wypełniono liczbami. W oparciu o iteracje warunkowa typu dopóki narysuj schemat blokowy algorytmu, który wyznaczy indeks wiersza, w którym znajduje się największa z liczb umieszczonych na przekątnej tej tablicy oraz indeks kolumny, w której znajduje się najmniejsza z tych liczb. Odwołanie do elementu tablicy położonego w wierszu X i kolumnie Y oznacz TAB(X,Y) Oto treść zadania, która jest bardzo sporna między mną a kolegą ja twierdzę że minimum należy szukać w całej tablicy natomiast kolega twierdzi że tylko na przekątnej. Jakie jest wasze zdanie?
Logowano IP
Temat :Schemat blokowy-liczby prawie pierwsze.. 16-06-2013 17:49:28 
juzefsztacheta
Dołączony: 16-06-2013 15:42:56
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Schemat blokowy-liczby prawie pierwsze

Witam Mam problem z rozwiązaniem pewnego zadania,którego treść brzmi: Liczba k jest liczbą prawie pierwszą, jeżeli jest podzielna jedynie przez 3 liczby. Zbuduj algorytm sprawdzający czy dana liczba k jest liczba prawie pierwszą. (Wykorzystaj funkcję mod).Prosiłbym o narysowanie schematu blokowego wraz z jego objaśnieniem. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam.
Logowano IP
Temat :Usuwanie "śmieci" z grafiki.. 18-03-2013 21:44:09 
rys

Gość
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Usuwanie "śmieci" z grafiki

Witam Forumowiczów Proszę o pomoc. Jestem tzw "niedzielnym programistą". Określenie zapożyczone od kierowców. Napisałem sobie programik który usuwa mi z zeskanowanych tekstowych obrazków pojedyncze piksele i piksele które stykają się jednym bokiem z innymi. To działa i korzystam z tego często. Ale jeśli mam kartkę która jest kserowana, nieraz wielokrotnie, to na niej są setki kropeczek wielopikselowych. Nie wiem jak mam je usunąć. Normalna, kropka w tekscie na takim obrazku ma około 20 pikseli. Chciałbym znaleźć i usunąć wszelkie plamki wielopikselowe które mają mniej pikseli niż taka kropka. Nie wiem jak się do tego zabrać. Chodzi mi o algorytm wyszukiwania. Zaczynam od 4 pikseli, wyszukuje, usuwam. Jeśli nie znajdzie 4 szuka większej ilości itd. Może mnie ktoś podpowiedzieć jak mam się zabrać za to zadanie. pozdrawiam Ryszard
Logowano IP
Temat :Prosty algorytm - infa.. 12-03-2013 22:33:50 
jmuhha
Dołączony: 12-03-2013 21:31:49
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Prosty algorytm - infa

Panowie mam problem z bardzo prostym... dla niektórych algorytmem. Jak coś takiego narysować lub inaczej zapisać: Narysuj schemat blokowy algorytmuy, który obliczy sumę LICZB ZAWARTYCH POMIĘDZY dowolnymi a oraz b podanymi przez użytkownika. START -> Wczytaj; a wczytaj; b -> I CO DALEJ?! Kolejne zadanko: Narysuj schemat; który odpowie na pytanie ile liczb w przedziale a do b jest podzielnych przez 4
Logowano IP
Temat :Kolejka.. 02-03-2013 13:35:50 
senseo
Dołączony: 02-03-2013 12:32:35
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : Kolejka

Witam, mam problem z implementacją wskaźnikową kolejki w C++, pomoże ktoś znaleźć błąd? Z góry dzięki. #include #include using namespace std; struct kolejka{ int wartosc; kolejka *nastepny; }; void dodaj(int a, kolejka *&head){ if(head=NULL){ head=new kolejka; head->wartosc=a; head->nastepny=NULL; } else{ kolejka *pom; pom=head; while(pom!=NULL) pom=pom->nastepny; pom=new kolejka; pom->wartosc=a; pom->nastepny=NULL; } } void pokaz(kolejka *head){ if(head!=NULL){ kolejka *pom; pom=head; while(pom!=NULL){ cout<wartosc<nastepny; } cout<<"koniec kolejki"; } } void top(kolejka *head){ if(head!=NULL) cout<wartosc; else cout<<"kolejka pusta"; } void zdejmij(kolejka *&head){ if(head!=NULL){ kolejka *pom; pom=head; cout<<"zdjeta wartosc"<wartosc; head=head->nastepny; delete pom; } else cout<<"kolejka pusta"; } int main(){ kolejka *head=NULL; //kolejka pusta dodaj(8, head); dodaj(6, head); dodaj(4, head); pokaz(head); //top(head); //zdejmij(head); getch(); }
Logowano IP
Temat :Rozszerzony problem wydawania monet?.. 26-02-2013 16:25:07 
frantic09

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : Rozszerzony problem wydawania monet?

Hej! Mam pytanie dotyczące nazwy algorytmu, jeśli takowy został kiedykolwiek w ogóle opisany. Chodzi mi w pewnym sensie o rozwinięcie lub pewien szczególny przypadek algorytmu kasjera / wydawania monet. W moim wypadku chodzi o wydawanie reszty, ale z jak najmniejszą stratą dla kupującego, gdyż kasjer nie ma wszystkich monet. Jeszcze inaczej mówiąc mam program, który ma za zadanie obliczyć jakie pojemności puszek farby użytkownik musi kupić, aby pomalować żądaną powierzchnię. Dane wejściowe: Pole powierzchni do pomalowania [przykładowo 40.5 m2] Dane pojemności puszek farby [przykładowo: 0.7L, 1L, 5L, 7L] Wydajność farby [przykładowo 1.5L / m2] Poszukuję wskazówek do powyższego algorytmu, czy ma i jaką ma nazwę? Z góry dziękuję za odpowiedź tym bardziej, że jest to mój pierwszy post tutaj. Pozdrawiam!
Logowano IP
Temat :Odp:Wypukłość figury.. 26-02-2013 15:49:37 
Gość

Gość
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Wypukłość figury

jakby ktoś chciał przepisywać ten wzór powyżej, to jest źle, bo cx*ay się skraca ma być ax*by+bx*cy+ay*cx-by*cx-ax*cy-ay*bx A jak się czepiać szczegółów, to wyznacznik liczy się z macierzy kwadratowych
Logowano IP
Temat :Optymalne wypełnienie kartki krótkimi dokumentami.. 21-02-2013 15:08:25 
rjack
Dołączony: 21-02-2013 13:09:33
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : Optymalne wypełnienie kartki krótkimi dokumentami

Witam Mam do wydrukowania kilkanaście krótkich różnej długości dokumentów (nie mogą być dzielone miedzy kartkami, ale mogą być drukowane po kilka na jednej kartce). Chcę je rozmieścić na jak najmniejszej liczbie kartek. Czy mógłby ktoś naprowadzić mnie jakiego rodzaju algorytmu szukać. Kluczowymi danymi dla algorytmu będą: długość kartki i długości poszczególnych dokumentów. Wynikiem będzie kolejność dokumentów.
Logowano IP
Temat :Jubileusz algorytm.org - 1001 programów :).. 31-01-2013 12:53:46 
Witamaster
Dołączony: 15-06-2011 17:45:00
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : Jubileusz algorytm.org - 1001 programów :)

Nie wiem czy zauważyliście, ale serwis przekroczył właśnie magiczną liczbę 1000 przykładowych programów! :) W chwil pisania posta jest ich dokładnie 1001 :D Trójka najpopularniejszych języków to kolejno C/C++, Delphi/Pascal oraz Java. Wyniku gratuluje administratorowi, prowadzącemu serwis od ponad dekady :) Dalszego rozwoju serwisu życzę zarówno administracji jak i wszystkim użytkownikom serwisu Algorytmu i Struktury Danych :D Pozdrawiam :)
Logowano IP
Temat :Odp:Wirtualna baza na Marsie.. 22-01-2013 14:01:46 
Gość

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : Wirtualna baza na Marsie

PROGRAMOWANIE VMB Projekt VMB zbliża się powoli do fazy programowania aplikacji. Powstał wątek przeznaczony na dyskusję o algorytmach do symulacji urządzeń, systemów bazy, itp.: http://vmb.skyfigure.com/node/169 Planowanie działań deweloperskich: http://vmb.skyfigure.com/node/152 W tym wątku Konrad napisał: “skontaktujcie się z wykładowcami przedmiotów informatycznych (programowanie, zarządzanie itd.) na uczelniach technicznych żeby przedstawić swój pomysł, a oni mogliby przestawić go studentom, wtedy moglibyście pozyskać większy zespół i zainteresowanie”. Jeśli znasz osoby, które mogłyby wesprzeć projekt VMB w dalszym rozwoju, bardzo prosimy o kontakt: http://vmb.skyfigure.com/contact
Logowano IP
Temat :Zadanie.. 13-12-2012 21:15:06 
Kinga92
Dołączony: 13-12-2012 20:09:27
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Pozostałe
Temat : Zadanie

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania: Zaproponuj algorytm badania, czy dane etykietowane drzewo binarne jest drzewem AVL. Koszt algorytmu powinien być liniowy względem liczby wierzchołków w drzewie. Rozwiązanie powinno zawierać: specyfikację zadania, opis słowny metody rozwiązania, algorytm rozwiązujący (ew. jego implementację), analizę kosztu i analizę poprawności algorytmu względem podanej specyfikacji.
Logowano IP
Temat :Wirtualna baza na Marsie.. 09-12-2012 14:59:12 
Bartosz Nowicki

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : Wirtualna baza na Marsie

Witajcie, Zapraszam do zapoznania się z projektem wirtualnej bazy marsjańskiej. Celem projektu Virtual Mars Base (VMB), jest zaprojektowanie wieloosobowego symulatora bazy marsjańskiej, obsługiwanego z poziomu przeglądarki internetowej. Strona projektu VMB: http://vmb.skyfigure.com W projekcie będziemy opracowywać algorytmy na potrzeby symulacji urządzeń, systemów bazy, itp. Jeżeli kogoś zainteresuje ten temat, to zachęcam do wspierania społeczności VMB w tych pracach. Wstępnie powstał wątek forum na temat algorytmów w VMB: http://vmb.skyfigure.com/node/169 -- Pozdrawiam, Bartosz Nowicki
Logowano IP
Temat :Najbliższy mniejszy element.. 02-12-2012 17:12:13 
Gość

Gość
Forum : Pozostałe
Temat : Najbliższy mniejszy element

Witam! Proszę o pomoc w następującym zadaniu. Dany jest ciąg A[1],A[2],...A[n]. Znaleźć metodę, która wyznaczy pozycję najbliższego z lewej elementu mniejszego od A[i]. Czy można tu zastosować w jakiś sposób stosy lub programowanie dynamiczne? Chodzi mi o metodę postępowania, która dla konkretnego A[i] wyznaczy jego pozycję.
Logowano IP
Temat :SBWIN 32 Pro - ciąg Fibonacciego.. 23-10-2012 17:53:28 
kolekcjoner12
Dołączony: 23-10-2012 15:51:20
Posty: 4,294,967,282
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : SBWIN 32 Pro - ciąg Fibonacciego

Witam! Potrzebuje narysować dany ciąg Fibonacciego w programie SBWIN 32, chodzi mi o to żeby algorytm liczył np. 20 początkowych wyrazów. Ma to być w miarę najprościej jak się da, tzn. z użyciem funkcji int, read i write. Proszę o odp
Logowano IP
Temat :algorytm ADFT i IADFT.. 21-10-2012 18:39:55 
tegol
Dołączony: 21-10-2012 16:31:39
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Arytmetyka i procedury numeryczne
Temat : algorytm ADFT i IADFT

na stronce http://pcc.imir.agh.edu.pl/poz7/index.htm znajduje się algorytmy wymienione w temacie, prubowałem sam zaimplementować coś takiego, ale jak przetworzyłem z jednej strony na drugą to w najlepszym razie miałem wynik końcowy w postaci szumów i może gdzieś w tle delikatny dźwieęk jaki miałem na wejściu, czy może mi ktoś coś poradzić?
Logowano IP
Temat :Optymalny kod - pesymistyczna złożoność czasowa... 16-10-2012 01:36:02 
maciekj
Dołączony: 15-10-2012 23:32:36
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Optymalny kod - pesymistyczna złożoność czasowa.

Witam! Mam problem z zaczęciem zadania w załączniku. Czy macie może jakiś pomysł, jak to w ogóle zacząć ? Za porady z góry dziękuję! Pozdrawiam,
Logowano IP
Temat :Blok decyzyjny.. 14-10-2012 18:35:12 
viamarimar
Dołączony: 14-10-2012 16:26:16
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Blok decyzyjny

http://imgup.pl/di/HUDU/bez%C2%A0tytu%C5%82u.jpg Czy może istnieć takie połączeniu jak na obrazku? W sensie ze blok decyzyjny/warunkowy ma dwa wejścia/ dwa wyjścia.
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 14-10-2012 18:38:05 Przez viamarimar z powodu
Temat :Spotkanie z profesorem Diksem - transmisja online.. 09-10-2012 14:32:17 
Ania_PWN
Dołączony: 08-10-2012 11:23:27
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : Spotkanie z profesorem Diksem - transmisja online

Stworzono już algorytmy pozwalające krok po kroku rozwiązać Kostkę Rubika. Trwają również prace nad wzorami algorytmicznymi, które zmniejszą korki na ulicach miast. 12 października w ramach wykładu połączonego z dyskusją Po co komu te algorytmy? inaugurującego serię spotkań AkademiaPWN: wiedza na łączach profesor Krzysztof Diks w przystępny sposób wprowadzi słuchaczy w fascynujący świat algorytmów. Spotkanie będzie transmitowane na żywo online w serwisie www.biznes.pl. Więcej informacji na www.wiedza.pwn.pl. Czy sądzicie, że wszystko da się wyjaśnić za pomocą liczb? Jak myślicie, jakie jeszcze problemy uda się w przyszłości rozwiązać dzięki wzorom matematycznym, a jakie nigdy takiemu opisowi się nie poddadzą?
Logowano IP
Temat :sortowanie quciskort - MATLAB.. 29-08-2012 15:30:06 
matmas
Dołączony: 29-08-2012 13:23:47
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Algorytmy sortowania
Temat : sortowanie quciskort - MATLAB

w zalaczniku jest funkcja potrzebuje pomocy w programie głównym sortowanie wierszy i kolumn macierzy
Logowano IP
Ostatnio edytowane w: 29-08-2012 15:38:30 Przez matmas z powodu
Temat :wskaźniki FX.. 31-07-2012 23:43:38 
LOGIC1976
Dołączony: 31-07-2012 21:30:27
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : wskaźniki FX

Witam Jestem tutaj nowy i szczerze mówiąc nie specjalnie chyba wiem o czym pisze bo temat jest dla mnie obcy jednak postaram sie naświetlić swój problem. W analizie technicznej rynków znajduje sie coś takiego jak wskaźnik zmienności nazywany skrótem ATR zamieszczam kod tego wskaźnika poniżej okres:=Input("okres",1,100,10); TR:=Max( Max(H-L,H-Ref(C,-1)) ,Abs(L-Ref(C,-1))); ATRpkt:=Wilders(TR,okres); ATRpkt Prosze mi powiedzieć czy wskaźnik ten można zapisac w formie algorytmu i czy powyższy kod jest algorytmem Kolejna sprawa chciałbym taki wskaźnik zapisać w formacie java (nie wiem czy tutaj uzyskam taką pomoc ale zapytać warto) ale w taki sposób sposób żeby po przecieciu przez ten wskaźnik poziomu 0,0001 można by było uzyskać na nim coś w rodzaju sygnału w raz z poziomem sredniej ruchomej którą umieszcza sie na wykresie pary. Prosze o pytania jeżeli czegoś tutaj brakuje bo jak napisałem nie znam sie na tym (algorytmy) a chciałbym coś sie dowiedzieć - mile widziane książki w temacie algorytmów
Logowano IP
Temat :Schemat Blokowy- iloczyn niezerowych elementow w tablicy.. 04-07-2012 14:34:39 
Czerep

Gość
Forum : Schematy Blokowe
Temat : Schemat Blokowy- iloczyn niezerowych elementow w tablicy

Witam, jak w temacie, czy mógłby mi ktoś pomóc w narysowaniu owego algorytmu??
Logowano IP
Temat :Odp:Oakley sunglasses.. 16-06-2012 13:43:21 
Gość

Gość
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Pozycja punktu względem linii.

Ale czy ten wzór będzie prawidłowy gdy linia nie jest pozioma a np ukośna ?
Logowano IP
Temat :Odp:Wektoryzacja.. 16-06-2012 12:37:45 
ATMEL
Dołączony: 16-06-2012 10:34:43
Posty: 0
Lokalizacja
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Wektoryzacja

Polecam gotowy program POTRACE do zaimplementowania we własnym programie. http://potrace.sourceforge.net/
Logowano IP
Temat :Odp:Pozycja punktu względem linii... 16-06-2012 12:32:52 
ATMEL

Gość
Forum : Geometria obliczeniowa i grafika komputerowa
Temat : Pozycja punktu względem linii.

Bardzo prosta sprawa. Wystarczy wyznaczyć funkcję przechodzącą przez dwa punkty (początku i końca odcinka), a następnie podstawiając do uzyskanego wzoru współrzędną x punktu, sprawdzić czy wyliczona wartość jest większa, mniejsza lub równa współrzędnej y punktu. Na tej podstawie można określić gdzie leży punkt. Oczywiście pasowałoby dodać warunek czy punkt znajduje się w obszarze odcinka tzn. nie "wychodzi" poza jego współrzędne, ale to już zależy od zastosowania. Podaję wzór: y = (Lky - Lpy) / (Lkx - Lpx) * Px + (Lkx * Lpy - Lky * Lpx) / (Lkx - Lpx) y < Py Nad odcnikiem y = Py Na odcniku y > Py Pod odcnikiem gdzie: (Lpx, Lpy) - współrzędne początku odcinka (Lkx, Lky) - współrzędne końca odcinka (Px, Py) - współrzędne punktu y - zmienna pomocnicza
Logowano IP
Strona #  << pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>


Powered by ccBoard